Helena je naša inspiracija dana: U osmom je mjesecu trudnoće i 3 puta tjedno trenira CrossFit

CrossFit je trening visokog intenziteta koji kombinira vježbe iz raznih sportova kako bi targetirao i poboljšao performanse osobe u različitim domenama od kardija, izdržljivosti, snage, preko agilnosti, preciznosti, ravnoteže i koordinacije. Ako ste prisustvovali samo jednom terminu znate o čemu pričamo, a Helena Ančić sve to uspijeva u osmom mjesecu trudnoće. Ako vam je do sad nedostajalo motivacije, upoznajte Helenu!

Helena Ančić je fitness blogerica koja svoju rutinu vježbanja svakodnevno dijeli na društvenim mrežama, a ni druga trudnoća ju u tome nije spriječila. Svi koji su naletjeli na njezin Instagram profil i vidjeli ženu koja puni intenzitetom trenira u stanju za koje bi mnogi rekli da to nije poželjno, natjera vas da se zapitate odakle joj motivacija.

Za Helenu je treniranje i CrossFit jednostavno ljubav. Treniranje je zavoljela i svakodnevno prakticirala i prije trudnoće pa kaže da joj je bilo logično samo nastaviti. ‘I prije sam se bavila sportom, trening je moja najveća ljubav. Najveća motivacija mi je i oporavak nakon poroda te da s djetetom mogu aktivno provodit vrijeme od samog početka.’

Treniraš li isto i kao prije trudnoće? Koliko se ta rutina promijenila?

Minimalno treniram 3 puta tjedno, to je cilj koji sam sebi postavila. Uz trening hodam i penjem se svakodnevno na peti kat do stana. Naravno, nije svaki tjedan isti. Dogodilo mi se da prošli tjedan zbog obveza nisam nikako išla na trening pa ću ovaj tjedan ići svaki dan.

Razina treniranja nikako ne može biti ista, tijelo se mijenja u trudnoći, dolazi do nakupljanja vode u nogama i sličnih situacija. No, zadovoljna sam s kardijom i snagom koja mi je u trudnoći čak i porasla zbog kvalitetnije prehrane. Za mene je ključno da pratim kako se osjećam i dok se god osjećam dobro nastavljam vježbati.

Kako prilagoditi vježbe trudnoći?

Prije svega posavjetovala sam se sa svojim ginekologom koji mi je rekao da mogu nastaviti s treninzima, ali uz redukciju težine s kojom izvodim vježbe. Uz liječnike vjerujem i svojim trenerima u Agi’s Gymu, a najviše osluškujem svoje tijelo.

Iz tvog iskustva koja vježba ti najviše olakšava bolove u leđima i slične tegobe s kojima se mnoge trudnice susreću?

U prvoj trudnoći se uopćeni sam bavila sportom i mogu reći da mi treniranje općenito olakšava trudnoću, za sada je sve u najboljem redu i nisam imala većih problema. Što se tiče specifične vježbe istaknula bih čučanj koji mi iznimno olakšava napetost u zdjelici i poboljšava pokretljivost u preponama.

Misliš li da još uvijek postoje predrasude o treniranju u trudnoći? Što bi savjetovala svim budućim i sadašnjim trudnicama kada je riječ o treningu?

Mislim da još uvijek postoje neke predrasude o tome i mišljenje da trudnoća podrazumijeva mirovanje bez ikakve aktivnosti. No, ja se ne opterećujem tim, na neki način objave mi služe kao dnevnik koji će mi kasnije biti podsjetnik na ovo razdoblje, a ako nekoga inspirira da pokuša slično, to je odlično.

Moj savjet je da uvijek slušate svoje tijelo i radite onako kako se osjećate. Ako nikada niste trenirale možete probati voziti bicikl u teretani, trenirati s vlastitom težinom ili samo hodati, a prije svega savjetovati se s liječnikom ili liječnicom koji vam vodi trudnoću te pronaći stručni tim trenera kojima vjerujete.

Foto: Instagram

NAJNOVIJE

IZ RUBRIKE