Najjednostavnija i najbrža jela za pripremiti sigurno su salate. Postoji toliko varijacija na temu kad je riječ o salatama koje ne samo da će potencijalno biti i ukusnije od jela u koje je uloženo nekoliko sati, već ih u potpunosti možemo prilagoditi sebi.
Zašto ne biste odstupili od tipičnih miješanih salata ili pak onih od tjestenine i probali nešto novo? Slanutak je namirnica o kojoj smo malo ovisni, priznajemo, pa ga volimo kombinirati u svim jelima, ali vjerujte nam na riječ kada kažemo da ćete s ovom kombinacijom okusa ostati oduševljeni. Bez brige, od ovakve salate nećete ostati gladni, jer sadrži dovoljno hranjivih namirnica koje će vas zasititi.
Sastojci:
300g zelenih mahuna i 1 i ½ šalica kuhanog slanutka
1 crveni luk narezan na tanke polumjesece
300g seitana narezanog na kockice
prstohvat soli
½ vezice vlasca
brašno tip 850
2 žlice maslinovog ulja
1 žlica rižinog octa i 1 žlica tamarija

Postupak:
Narežite seitan na kockice i uvaljajte ga u brašno pa popržite na suncokretovom ulju. Izvadite na papirnatu salvetu da se ulje ocijedi. U loncu ugrijte vodu 3-4 cm visine, posolite prstohvatom soli i zakuhajte. Očistite mahune, operite ih pa prerežite na pola te stavite u proključalu vodu 5-7 minuta da omekšaju, ali da ostanu hrskave. Procijedite mahune i ostavite da se ohlade. Narežite luk i samo uronite u kipuću vodu pa izvadite da se ohladi. Na sitno nasjeckajte vlasac. Pomiješajte slanutak, ohlađene mahune, luk, seitan i vlasac. U šalici pomiješajte i zamutite rižin ocat, tamari, maslinovo ulje pa sve prelijte preko salate.
Foto: Pexels
