Osvježenje za toplije dane: Ovaj napitak nema kalorija ni šećera, a možete ga piti bilo kad

Zeleni čaj odlično je osvježenje za toplije dane, osvježava vaš organizam i opskrbljuje ga važnim antioksidansima. No kako biste dobili najbolje iz njega, važno je znati kako ga treba pripremiti i na koji način ga konzumirati.

Možete ga piti kao topli napitak ili kao hladno osvježenje jer zeleni čaj svojim ugodnim zemljanim okusom, ne samo što okrepljuje i hladi organizam već je bogat izvor antioksidansa. Vrsta čaja poznata po biljnim spojevima katehinima (flavonoida), koji su učinkoviti u borbi protiv slobodnih radikala, donosi brojne benefite za naš organizam. Međutim, način na koji ga pripremate, pijete i doba dana u kojem uživate u njegovu okusu, mogu utjecati na to koliko će vaše tijelo aposrbirati korisnih antioksidansa.

Važno je kako ga pripremate

Kuhanje čaja 5 minuta na 100 stupnjeva Celzijevih povećava količinu antioksidansa u čaju u usporedbi s pripremom na nižim temperaturama. Vruća voda izvlači veću količinu antioksidansa i povećava njihovu učinkovitost. Također, ako ga ostavite predugo u vodi, dobit ćete neugodno gorak okus svoga napitka.

Kako ga pijete?

Jeste li uz čaj pojeli zdjelu jagoda ili ste mu dodali svježi limun? Neka su istraživanja pokazala da vitamin C može poboljšati apsorpciju antioksidansa koji se nalaze u zelenom čaju. S druge strane, dodavanje kravljeg ili sojinog mlijeka smanjuje dostupnost antioksidansa.

Koje je najbolje vrijeme za zeleni čaj?

Zeleni čaj je idealno piće koje ne sadrži kalorije ni šećer, a izvor je moćnih antioksidansa od kojih sigurno želite imati koristi. Možete ga piti u bilo koje doba dana, no ipak postoji vrijeme kada naše tijelo od njega ima najviše koristi. Ako ga pijete ujutro, u svoj organizam uzimate količinu antioksidansa koji će dijelovati tijekom cijelog dana. Također, preporučuje se konzumiranje na prazan želudac jer nema hranjivih tvari koje bi sprečavale apsorpciju antioksidansa. Istraživanja su pokazala da proteini, vlakna i određeni minerali mogu ometati bioraspoloživost flavonoida, primjerice, ovi spojevi mogu ostati “zarobljeni” u vlaknima.

Ovisi i o tome pijete li čaj uz popodnevni snack ili neposredno prije ručka ili večere? Pijenje čaja neposredno prije ili poslije obroka obrocima može imati suprotan učinak: tanini – kemikalije koje stvaraju onaj trpki okus u čaju – mogu inhibirati apsorpciju željeza. Iz tog razloga, najbolje je piti zeleni čaj najmanje dva sata prije ili poslije obroka kako bi se maksimizirala apsorpcija antioksidansa.

Za mnoge ljude ispijanje čaja je opuštajući večernji ritual. No ovaj zdravi napitak sadrži kofein – oko 30 miligrama (mg) po šalici. Iako je to manje od kave, može vas omesti u zdravom snu, pogotovo ako ste osjetljivi na kofein. Ako volite uživati u šalici čaja prije spavanja, odaberite biljni čaj, kao što je kamilica, koja ne sadrži kofein.

Kako najviše dobiti iz zelenog čaja?

Kao prvo, pripremajte ga s vodom temperature iznad 100 stupnjeva Celzijevih te ga kombinirajte s namirnicama bogatim vitaminom C, poput naranči, limuna ili jagoda, jer ćete tako pojačati apsorpciju antioksidansa. Izbjegavajte mliječne proizvode jer dodavanje mlijeka u zeleni čaj može smanjiti njegovu antioksidativnu sposobnost.

NAJNOVIJE

IZ RUBRIKE