Voće i povrće našem tijelu osigurava puno esencijalnih nutrijenata i trebalo bi biti ključni dio naše prehrane, no kada pričamo o gubitku suvišnih kilograma pojedine zdrave namirnice ipak nisu naši najbolji saveznici. Tako barem tvrdi dr. Michael Mosley, britanski stučnjak za prehranu, koji je pokrenuo pravu revoluciju konceptom Intermittent fastinga (povremenog posta) koji je predstavio u svojoj knjizi “Brza dijeta”.
Mosley tvrdi da postoje nekoliko vrsta voća koje biste trebali jesti manje ako želite smršaviti. Primjerice, mango ima dosta prirodnih šećera u usporedbi s drugim voćem poput grožđa, malina ili avokada. Osim manga, dr. Michael je na web stranici Fast-800 također predložio da bismo trebali izbjegavati prečesto jesti dinje i ananas, jer oni također sadrže puno šećera. Umjesto toga, bolje je odlučiti se za voće s manje šećera, poput bobičastog voća.
“Jedan mango prosječne veličine sadrži 45 grama šećera. U usporedbi s drugim voćem, jedna šalica grožđa ima 23 grama, šalica malina ima pet grama, dok cijeli avokado sadrži 1,33 grama šećera”, istaknuo je, dodavši kako se mladi ili vitki ljudi mogu “izvući” čak i ako jedu slatko voće poput manga ili banana. “Ipak, ako želite izgubiti na težini, prijelaz na manje slatko voće poput jabuka i bobičastog voća mogao bi biti mudar izbor”, zaključio je.
Foto: Instagram