Priča o borbi s autoimunim bolestima: Morala je naučiti govoriti, hodati, upoznati sebe

Tijelo, dugometražni dokumentarni film hvaljene redateljice Petre Seliškar, intimno istraživanje nesvakidašnjeg života i slojevitog unutarnjeg svijeta žene koja se bori protiv niza rijetkih autoimunih bolesti, bit će prikazan 11. svibnja u zagrebačkom Dokukinu KIC. Projekciji će nazočiti redateljica Petra Seliškar te glavna protagonistica Urška Ristić. Nakon projekcije u Zagrebu, film Tijelo bit će prikazano u Rijeci, Šibeniku i Splitu.

Film u slovensko-hrvatsko-makedonskoj koprodukciji nastajao je punih dvadeset godina unutar kojih je autorica pratila neobičan život njene bliske prijateljice Urške, koja se bori protiv rijetkih autoimunih bolesti. Nekoć manekenka, a danas profesionalna pijanistica, Urška se suočava s nesvakidašnjim izazovima, ali nikada ne gubi svoj neukrotivi duh.

Oporavljajući se od vaskulitisa – bolesti središnjeg živčanog sustava – morala je naučiti govoriti, hodati, upoznati sebe, prepoznati okolinu i kćer te ponovno prihvatiti, razumjeti i voljeti svoje tijelo koje je – činilo joj se – želi uništiti. Baš kada joj se život počeo vraćati u normalu, Uršku je zadesila nova bolest, mnogo misterioznija i podmuklija od prve.

Tijelo spaja intimne razgovore, osobne arhive i kreativnu slikovnost, propitujući tajne ljudskog tijela i moć umjetnosti i prijateljstva, na burnom putu ozdravljenja i prihvaćanja sebe. Film je nastao u koprodukciji Slovenije (produkcija Petra Pan Film), Hrvatske (produkcija Wolfgang & Dolly) i Sjeverne Makedonije (Petra Pan Film).

Dokumentarac Tijelo svjetsku je premijeru imao na prošlogodišnjem izdanju Sarajevo Film Festivala, na Festivalu Slovenskog filma Portorož 2023 ovjenčan je nagradom Vesna za najbolji dugometražni dokumentarni film, dok je hrvatska premijera održana na netom završenom ZagrebDoxu.

Film Tijelo prikazuje se u nezavisnim kina diljem Hrvatske u distribuciji Restart Labela od kraja travnja; pored projekcije 11. svibnja u Dokukinu KIC, film će biti prikazan i 22., 24., 25. i 26. svibnja u Rijeci (Art kino Croatia), 14., 16. i 21. svibnja u Splitu (Kinoteka Zlatna vrata), te 18. svibnja u Šibeniku.  

Foto: PR

NAJNOVIJE

IZ RUBRIKE