Popularnost zobenih pahuljica može se objasniti time što one mogu biti zapravo sve – odnosno možemo ih pripremiti na 101 način, a pri tom imati savršeni zdravi doručak s omiljenim voćem ili izvrstan desert.
Zobene pahuljice su prirodne i gotovo neprerađene, a sastoje se od zobi, žitarice cjelovitog zrna. Zob obiluje vlaknima koja usporavaju probavu ugljikohidrata čime se smanjuje razina šećera u krvi što u konačnici izaziva osjećaj sitosti nakon zobenog obroka. U suradnji s malinama brzo se pretvaraju u slasnu pitu koja će oduševiti sve koji vole lagane voćne deserte.
Potrebni sastojci:
Za tijesto:
2 banane
1 žlica sode bikarbone
150 grama zobenih pahuljica
1 žlica cimeta
3 žlice meda
3 žlice suncokretovih sjemenki
Za kremu od malina:
250 grama malina
2 žlice meda
3 žlice chia sjemenki
3 žlice sitnih zobenih pahuljica
Priprema:
Maline pomiješajte s medom i dodajte im chia sjemenke pa pustite da odstoje što duže povremeno miješajući. U preljev nakon par sat dodajte sitne zobene pahuljice. Za tijesto sameljite zobene pahuljice u blenderu pa nastalnom brašnu dodajte cimet i sodu. Potom zgnječite banane s medom i u to ubacite zobeno brašno, sodu i cimet te na kraju i sjemenke suncokreta. Prvo na 190 na 5 minuta stavite peći malo više od pola smjese za tijesto. Kad se speće, ravnomjerno namažite kremom od malina pa preostalu smjesu za tijesto i pecite 35 minuta. Pustite da se ohladi i režite na kocke.
Izvor: Tvornica Zdrave Hrane