Znate li da smo svake godine nakon blagdana teži prosječno za otprilike pola kilograma? Svi smo svjesni činjenice da se blagdanima, osim zbog posebnog ugođaja koji donose, veselimo i zbog finih delicija koje jedemo. Nutricionistica dipl. ing. preh. teh. Nataša Šoštarić otkriva na koji način možemo zadržati taj osjećaj zadovoljstva koji nam stvara blagdanskog objedovanje, a istovremeno izbjeći sve negativne posljedice prejedanja.
“Blagdansko prejedanje na nama ostavlja posljedice koje se manifestiraju povećanim umorom i gubitkom energije, a često patimo i od probavnih tegoba i nabacujemo višak kilograma s kojim se onda moramo boriti u novoj godini. Na svu sreću, postoje odlični i jednostavni trikovi koje možete primijeniti, a neće vam uništiti blagdanski ugođaj“, objašnjava Nataša i daje 10 odličnih trikova uz koje nakon ovih blagdana nećete morati na dijetu.
Nataša Šoštarić
1. Pažljivije planirajte količinu hrane koju ćete pripremiti za svoju. Često strahujemo da nećemo pripremiti dovoljno da svi budu siti, no većinom tu istu hranu jedemo danima kako je ne bismo bacili. Pomnim planiranjem ne samo da ćete uštedjeti novac, već ćete svojim gostima i sebi priuštiti kvalitetniji obrok bez prejedanja.
2. Ne stavljajte svu hranu na stol nego svima servirajte hranu na tanjur, tako ćete manje pojesti. Polovicu tanjura ispunite povrćem, 1/4 neka bude kvalitetno nemasno meso, a ostatak neka bude prilog poput pečenog krumpira ili mlinaca.
3. U današnje vrijeme raznoliko povrće nam je dostupno tijekom cijele godine. Servirajte uz blagdanski ručak raznolike salate. Kako biste dodatno izbjegli suvišno unošenje kalorija, teške umake i dresinge za salatu zamijenite jednostavnim i zdravim maslinovim uljem i limunovim sokom te ih po želji začinite raznim začinima.
4. Mlada mesa poput odojka i janjetine te purice, patke ili guske neizostavni su dio svakog blagdanskog ručka. Iako su vrlo kvalitetnog nutritivnog sastava, možemo pripaziti na način pripreme. Meso pecite na malim količinama ulja jer će prilikom pečenja pustiti svoju vlastitu masnoću. Birajte komade mesa sa što manje masnoće te izbjegavajte primamljivu hrskavu kožicu jer se ispod nje kriju velike količine masti.
5. Francusku salatu napravite s upola manje majoneze i kiselog vrhnja. Tako ćete znatno smanjiti broj kalorija, a zadržat ćete taj poznati okus koji možete nadograditi dodavanjem začina poput čilija koji će blagotvorno djelovati na vaš organizam.
6. Krumpire, mlince i ostale priloge skuhajte te ih kratko zapecite na malo ulja. Mlince možete začiniti maslinovim uljem i tako izbjeći masnoću od pečenke.
7. Izbjegavajte posluživati kruh uz blagdanski ručak jer uz sve priloge biti će potpuno suvišan.
8. Ako pripremate blagdansku večeru, prednost dajte kvalitetnim ribama poput lososa, tune i bakalara koje možete pripremiti ili kratkotrajnim pečenjem na malo ulja ili napraviti brudet. Izbjegavajte dodavanje suvišnih količina soli i visokokalorične umake te ih začinite preljevima od citrusnog voća, malo maslinova ulja i pregršt začina.
9. Deserti zaokružuju naš blagdanski ručak. Pecite kolače koji sadrže minimalne količine šećera i masnoća. Prednost dajte kolačima koji sadrže voće koje će prirodno zasladiti vaš kolač. Tijesta radite od cjelovitog brašna koje je bogato dijetalnim vlaknima, a mliječne čokolade i čokolade za kuhanje zamijenite tamnim čokoladama s visokim udjelom kakaa ili čistim kakao prahom koji obiluje kvalitetnim mikronutrijentima.
10. Alkoholna pića konzumirajte u umjerenim količinama jer samo jedan gram čistog alkohola ima čak sedam kalorija!
Tanja Konjevod
Foto: Unsplash i Pexels