Začin koji pomaže u gubitku viška kilograma, a možete ga staviti u sve

Održavanje zdrave tjelesne težine i općenito zdrav način života nisu rezervirani samo za topliji dio godine. Svojevrstan pritisak kojim nam nameće ljeto i odlazak na plažu na kojoj moramo izgledati bolje nego ikad ne bi trebali diktirati našu posvećenost dobrim prehrambenim navikama i bavljenju fizičkom aktivnosti. Ipak ovo je dio godine kada najviše razmišljamo o takvim promjenama pa ga nije loše iskoristiti kao početak uvođenja navika koje ćemo zadržati i ubuduće.

Naravno, ne možemo se osloniti na jednu ‘čarobnu stvar’ koja će poništiti sve negativne efekte cjelodnevnog sjedenja, manjka fizičke aktivnosti, neuravnotežene prehrane i sl, ali vrijedi pokušati s malim promjenama koje će dugoročno dati rezultate.

Začin koji možete dodati u gotovo sva jela i napitke

Zato smo danas odluči izdvojiti cimet kao dodatak jelima i napitcima za kojeg je poznato da može pomoći, ako se želite brže riješiti nekoliko kilograma viška. Cimet prvenstveno poznajemo kao dodatak kolačima i slasticama, a njegova aroma instantna je asocijacija na vrijeme blagdana. Ipak ova biljka u svojoj kori ima blagotvorne sastojke koji su stoljećima prepoznati. Važno je spomenuti da postoji nekoliko vrsta cimeta, ali onaj s najboljim svojstvima koji se preporučuje za svakodnevnu upotrebu je cejlonski.

Što se tiče djelovanja na organizam, cimet pomaže u regulaciji šećera u krvi, smanjuje loš kolesterol, ubrzava metabolizam, pomaže u izbacivanju viška vode iz tijela i ima protuupalna svojstva. Osim toga, konzumacija cimeta može pomoći i u smanjenju opsega struka, prema neki istraživanjima. U nastavku možete pronaći recept za detox napitak s dodatkom cimeta i limete koji je idealan za tople dane. Također, cimet može biti odličan dodatak zobenim kašama, smoothiejima pa čak i slanim jelima.

Sastojci: 2,5 cm kore cimeta; 4,5 kriški limete; šaka listova mente; čaša vode
Priprema: koru cimeta ostavite da se namače preko noći u čaši vode. Ujutro vodu prebacite u veću čašu ili staklenku i dodajte limetu i mentu.

Foto: Instagram, Pexels

NAJNOVIJE

IZ RUBRIKE