Jeste li znali da je preporuka ‘10.000 koraka dnevno’ jedan od najvećih fitness mitova?

Preporuka od 10.000 koraka dnevno postala je popularan cilj za mnoge ljude koji žele poboljšati svoje zdravlje i kondiciju. Međutim, ova brojka ima zanimljivu pozadinu koja se više oslanja na marketing nego na znanstvene dokaze. Ova preporuka potječe iz 1960-ih godina, kada je japanska tvrtka lansirala pedometar pod nazivom “Manpo-kei”, što znači “mjerač 10.000 koraka”. Tako je 10.000 koraka postalo sinonim za zdrav stil života, iako nema dovoljno znanstvenih dokaza koji bi potvrdili tvrdnju da je upravo taj broj optimalan za sve.

Znanstvena istraživanja pokazuju da značajne zdravstvene koristi možemo postići i s manjim brojem koraka. Primjerice, istraživanje provedeno na starijim ženama otkrilo je da je već 7.500 koraka dnevno povezano sa smanjenim rizikom od smrtnosti. Također, Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje najmanje 150 minuta umjerene fizičke aktivnosti tjedno, što se može postići s mnogo manje koraka nego što to implicira magična brojka od 10.000.

Važno je razumjeti da potrebe za fizičkom aktivnošću variraju od osobe do osobe. Starije osobe, osobe s kroničnim bolestima ili one koje su manje aktivne možda neće moći postići 10.000 koraka dnevno, ali to ne znači da ne mogu ostvariti zdravstvene koristi. Često je važnije usredotočiti se na redovitu, prilagođenu fizičku aktivnost koja odgovara individualnim potrebama i mogućnostima.

Dakle, iako je hodanje i dalje odličan način za poboljšanje zdravlja, ne trebamo se opterećivati magičnom brojkom od 10.000 koraka dnevno. Umjesto toga, usmjerite se na redovitu fizičku aktivnost koja vam odgovara i uživajte u svakodnevnim koracima prema zdravijem životu.

NAJNOVIJE

IZ RUBRIKE