Pomažu li limun i kora od banane nakon uboda komaraca?

Razni kukci, koji nas grickaju i bodu, nažalost, neizbježni su suputnici na izletima u prirodu i gnjavatori tijekom boravka na otvorenome. Evo kako možete brzo ukloniti reakciju na njihove bolne ugrize.

Topli i sunčani dani idealni su za boravak na otvorenome i omiljene nam aktivnosti u prirodi. I dok uživamo pokraj rijeka, jezera, u planinama ili parkovima, neminovno je da se susretnemo s raznim insektima koji su sada aktivniji jer je njihovo doba godine. U interakciji s predivnom prirodom moramo prihvatiti činjenicu da su ubodi raznih kukaca posve uobičajeni te pronaći način kako da ublažimo neugodne posljedice.

Kukci tijekom ugriza oštete kožu, stvore sićušnu ranicu i sišu krv, a na oštećenom mjestu pojavljuju se bol, svrbež, crvenilo ili oteklina. Kod osjetljivijih osoba ugrizi osa, stršljenova ili paukova mogu izazvati i teže simptome, kao što je intenzivnija alergijska reakcija koja može dovesti do oticanja dišnih puteva ili proizvesti anafilaktički šok

Insekti biraju “žrtvu” po mirisu tijela i znoju pa je za toplijeg vremena poželjno izbjegavati voćne proizvode za njegu tijela, opojne mirise, voćne sokove i lepršavu odjeću svjetlijih boja. Možda ne možete baš uvijek izbjeći ove nametljivce, ali možete ublažiti posljedice njihovih ugriza. Evo nekoliko učinkovitih načina.

Mlijeko i voda

Pomiješajte jednaku količinu mlijeka i vode, u mješavinu umočite čistu pamučnu krpicu ili blazinicu pa stavite na mjesto ugriza.

Pasta za zube

Zbog svoga sastava pasta za zube zateže kožu pa će pomoći da otrov kukca ne prođe u dublje slojeve, a kako paste za zube najčešće sadrže mentol, na koži će stvoriti osjećaj hlađenja.

Soda bikarbona

Smanjuje svrbež i iritaciju kože zbog uboda insekata. Pomiješajte malo sode bikarbone s vodom i načinite pastu pa je nanesite na mjesto uboda. Za više uboda na različitim dijelovima tijela odlična je kupka – u kadu tople vode stavite jednu do dvije šalice sode bikarbone i budite u kupki od 10 do 30 minuta.

Kora od banane

Ogulite jednu bananu i unutrašnjom stranom kore trljajte mjesto ugriza. Ostavite neka se osuši, bez ispiranja, i ponovite ako svrbež nije nestao.

Limun

Citrusna kiselina iz limuna može ublažiti svrbež nakon ugriza komarca. Samo prislonite krišku limuna na ubod komarca i držite ga na tome mjestu pet do deset minuta. Međutim, ovaj lijek koristite samo u zatvorenom prostoru jer koža nakon tretiranja citrusnom kiselinom ne smije se izlagati suncu.

Opskrbite se pouzdanim sredstvom

No teško da ćete na otvorenome imati neke od preporučenih sastojaka, stoga je na izlete u prirodu dobro sa sobom ponijeti pouzdano sredstvo za ublažavanje reakcija nakon uboda kukaca. Autan gel poslije uboda praktično je pakiranje, idealno za avanture na otvorenome, jer preparat posebnom mikropumpicom možete brzo nanijeti na mjesto uboda.

Gel sadrži mentol i kamilicu te, pravodobno nanesen, trenutno ublažava neugodan osjećaj i posljedice uboda komarca i obada te hladi kožu. Također, možete ga koristiti ako dođe do kontakta kože s koprivom ili meduzom. Uz Autan gel možete biti bezbrižni jer jedno pakiranje od 25 ml dovoljno je za 300 nanošenja.

Foto: Instagram, Autan

NAJNOVIJE

IZ RUBRIKE