INTERVJU Dizajnerica Mirjam Krajina otkrila nam je sve o prvoj torbi izrađenoj od – piva!

Modni dodaci s potpisom Mirjam Krajine privukli su me iz dva razloga. Prvi je, dakako, autentična estetika torbi njezinog brenda Raw Bag, koju redovito inspiriraju nepravilnosti, pogreške i slučajnosti. Drugi razlog je pomno razrađen koncept, poruka koju ova mlada modna dizajnerica nastoji prenijeti svojoj publici. Stalno istraživanje i promišljanje o održivim izvorima te procesima ključan su dio njezinog dizajnerskog identiteta. Kako mi i sama kaže, privlači je sve što je prirodno te nastoji razmišljati o svim aspektima dizajna, fokusirajući se dobrobit i zdravlje svojih kupaca.

Tako pri proizvodnji svojih torbi Mirjam izbjegava štetne kemikalije i premaze, bazirajući se na prirodne materijale. Njezina kolekcija torbi od prirodne kože privukla je pažnju kupaca diljem regije, ali i Europe. Raw Bag torbe su zahvaljujući iznimnoj kvaliteti i prepoznatljivom dizajnu pronašle svoje mjesto u concept buticima u Parizu, Amsterdamu, Veroni, Firenci, Milanu, Berlinu… Upravo zato ne sumnjam kako je mnoge razveselila vijest da je Mirjam izbacila novu limitiranu kolekciju torbi, ovoga puta “plant-based” porijekla. Modeli su izrađeni od Beer skina™, kože biljnog podrijetla napravljene od ostataka iz pivske industrije, materijala zagrebačkog brenda Sabant.

“Fasciniralo me kad sam čula da netko u Zagrebu proizvodi “plant-based” materijale. Već smo viđali kožu od jabuke, kaktusa, gljive, ali nitko se još nije bazirao na pivu i to me odmah privuklo”, priča mi Mirjam o počecima suradnje sa Sabantom, brendom s kojim dijeli načela održivosti i “minimal wastea”. Inače, Beer skin™ je visokokvalitetna koža biljnog podrijetla napravljena od ostataka ječma koji se koristio pri proizvodnji piva u Hrvatskoj, a sam se materijal dovršava i oblikuje u majstorskoj talijanskoj kožarskoj tvornici. Mladi hrvatski brend Sabant, čiji su vlasnici Tamara Vučetić i Andrej Marić, bavi se proizvodnjom i prodajom kože biljnog podrijetla koja se izrađuje od otpadaka iz alkoholne industrije, a Beer skin™ njihov je prvolansirani materijal čija će inovativnost uskoro biti potvrđena i patentom.

“Materijal mi se jako svidio! Iako je dostupan u širokom rasponu boja, ja sam se pri izradi torbi ograničila na bijeli Beer skin™. Na prvu me podsjetio me na pivsku pjenu, a ja sve radim vrlo amorfno, slučajno i nekako mi je to bila najbolja poveznica s materijalom“, kaže mi dizajnerica. Dodaje kako se nada da će ovom torbom doprijeti i do sasvim novog dijela publike.

“Kolekciju sam prvenstveno napravila za sve one kojima se sviđa moj dosadašnji rad, ali su vegani ili vegetarijanci. Iako su moje torbe iz prošlih kolekcija izrađene održivo, od ostataka iz mesne industrije, životinjsko porijeklo ipak odbija dio mojih kupaca”, kaže Mirjam i dodaje kako suradnja sa Sabantom označava višu razinu u njezinom promišljanju održivosti.

“Voljela bih naglasiti da ovdje više ni ne pričamo o radu s otpadom, ovo je korak dalje – izvori. Nema ostataka, jedino mogućnost da otpad pretvoriš u sasvim novi izvor. Riječ je o cirkularnoj ekonomiji, ovdje se ustvari promišlja o samim proizvodnim procesima, koliko se tu stvara štetnih tvari, kolika je emisija CO2… Uzmimo za primjer recikliranje papira, što u načelu jest pozitivna praksa, no koliko se tu troši energije, koliko fosilnih goriva odlazi u atmosferu pri rezanju? Treba razmišljati o održivosti cijelog ovog “kruga”, smatra dizajnerica. Dodaje kako bi voljela motivirati druge da više razmišljaju o stvarima koje ih okružuju.

“Moje torbe su koncept-torbe. Primjerice, torbe iz prošle kolekcije mijenjaju se ovisno o navikama i stilu života vlasnika. Ako se izlaže suncu, ona će potamniti (baš kao i koža vlasnika), s ako se maže kremicama i voskovima, dulje će održati izvorni izgled. A ako je, primjerice, polijete vinom, ta mrljica će tu ostati zauvijek, kao podsjetnik na vaše avanture. Moj dizajn slavi ljepotu starenja, poručuje da se ne treba bojati promjena. U svijetu u kojem je sve plastično i filtrirano, cilj je bio stvoriti torbu koja se ne boji živjeti stvarni život”, poručuje.

Foto: Lara Buljubašić i Iva Gotlin

NAJNOVIJE

IZ RUBRIKE