Škotska je prva zemlja na svijetu koja ženama omogućuje besplatne higijenske potrepštine u vrijeme ciklusa!

U moru poprilično negativnih vijesti koje posljednjih mjeseci dobivamo, ovog puta riječ je o nečemu sasvim suprotnom. Naime, Škotska je postala prva zemlja svijeta koja ženama omogućava besplatne higijenske potrepštine tijekom mjesečnice, a ova odluka je produkt višegodišnjeg aktivističkog djelovanja i ukazivanja na apsurd.

Jučer, točnije 24. listopada, škotski parlament jednoglasnom odlukom izglasao je mogućnost besplatnih menstrualnih higijenskih potrepština svim ženama. Ova odluka pokrenuta je od strane glasnogovornice laburista Monice Lennon, a prema prijedlogu zakona, škotska vlada ima zadatak osmisliti na koji način svima omogućiti besplatne potrepštine.

Također, ulošci i tamponi bit će besplatno dostupni u svim javnim ustanovama te školama i fakultetima, a radit će se o nekoliko vrsta proizvoda kako bi žene mogle odabrati onaj koji im najviše odgovara. Lennon, koja je najzaslužnija za ovu hvalevrijednu odluku, izjavila je kako je ovo velik korak koji će pomoći kvaliteti života žena te s pojma menstruacija maknuti stigmu srama, odnosno normalizirati prirodnu pojavu ciklusa.

Foto: Unsplash

NAJNOVIJE

IZ RUBRIKE