Lovran je ovog vikenda hit destinacija za sve gurmane: Otkrivamo zašto!

Kao da nam treba dodatan izgovor da vikend poželimo provesti u Istri. Popularna turistička regija najljepša je u proljeće, kažu mnogi, dok se još nije zahuktala sezona. Srećom, u Istri uvijek imamo što za raditi i naravno što za pojesti. Ovog vikenda mnogi gurmani zaputit će se u Lovran zbog jedne domaće i cijenjene namirnice.

Naime, u travnju se tradicionalno održava Festival šparuga jer je upravo sada sezona cijenjene samonikle biljke. Divlje šrapoge posebno su blago Istre, Kvarnera i Dalmacije. Svakog proljeća, brojni se Lovranci u gustim šumama „probijaju“ kroz šipražje kako bi pod bodljikavim grmovima pronašli ove delicije specifičnog okusa. Na obroncima Učke one rastu u izobilju. Poseban okus zahvaljuju utjecaju aerosola, odnosno miješanju morskog i planinskog zraka.

Glavna atrakcija ovog Festivala je omlet od 1000 jaja, 30 kilograma šparuga i pancete, tzv. fritaja u velikoj padeli, a koji će se pripremati 20. travnja. Iako je fritaja svima poznata, ne dajte se zavarati da je to jedina kombinacija sa šparogama. Senzacionalni slani i slatki specijaliteti bit će dostupni u lovranskim konobama i restoranima tijekom trajanja festivala.

Foto: Instagram, croatia.hr

NAJNOVIJE

IZ RUBRIKE