Pogledajte kako će izgledati Hrvatski paviljon na 60. Venecijanskom bijenalu

Odgovarajući na temu Venecijanskog bijenala – 60. Međunarodne izložbe vizualnih umjetnosti Stranieri Ovunque – Stranci posvuda kustosa Adriana Pedrose, projekt umjetnice Vlatke Horvat i kustosice Antonije Majača osmišljen za Hrvatski paviljon, razvijat će se kao dinamična akumulirajuća izložba umjetničkih radova velikog broja međunarodnih umjetnica i umjetnika koji žive „kao stranci“.

U središtu projekta je izložba u prostoru Hrvatskog paviljona koja nastaje kroz procese razmjene radova između Vlatke Horvat, umjetnice rođene u Hrvatskoj koja živi u Velikoj Britaniji, te umjetnica i umjetnika koji i sami žive u dijaspori. Razmjena će se odvijati između Venecije i drugih lokacija improviziranim sredstvima – radove će u svojim džepovima, torbama ili koferima transportirati prijatelji i poznanici koji već putuju u grad za vlastite potrebe, a koji će pri tom postati neformalni kuriri projekta.

Sam naziv projekta, Priručnim sredstvima, u fokus stavlja upravo te improvizirane transportne sustave kojima pojedinci aktiviraju neformalne mreže prijatelja, poznanika, pa čak i stranaca, za dostavu pisama, paketa, dokumenata, novca i drugih materijalnih dobara članovima obitelji i drugima koji žive u udaljenim gradovima ili zemljama. Iako se takve prakse rađaju iz društvene raspršenosti, migracija i raseljavanja, mreže koje one potiču temelje se na načelima solidarnosti, zajedničke borbe, uzajamne podrške i prijateljstva, čimbenicima koje projekt ističe kao preduvjete za suživot s drugima i kao nezamjenjive alate onih koji žive u „stranim zemljama”.

Istovremeno, projekt Priručnim sredstvima ukazuje na širok raspon drugih tema kao što su alternativna logistika, spontana proizvodnja društvenih odnosa, neformalna i darovna ekonomija te ideja povjerenja. Na suptilnijoj, ali ključnoj infrastrukturnoj razini, projekt polazi od prepoznavanja izvanrednog stanja kada je riječ o klimatskoj krizi i značajnom ekološkom otisku institucionaliziranih načina proizvodnje, prijevoza i prezentacije suvremene umjetnosti. Improvizirani sustav dostave umjetničkih radova u Veneciju i iz Venecije zaobilazi formalni transportni sustav, a izložbena arhitektura uključuje reciklirane materijale.

Smješten u intimnom prostoru Fàbrica 33 u venecijanskoj četvrti Cannaregio – Fondamente Nove, Hrvatski paviljon predstavlja dinamičnu igru trodimenzionalnih struktura, slika i crteža. Paviljon će istovremeno služiti i kao privremeni atelje umjetnice Vlatke Horvat tijekom čitavog bijenala.

Naručitelj projekta za Hrvatski paviljon na 60. Međunarodnoj izložbi vizualnih umjetnosti – La Biennale di Venezia je Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, a projekt provodi Apoteka – Prostor za suvremenu umjetnost iz Vodnjana. Projekt se realizira uz velikodušnu potporu Zaklade Luma, a podržan je i putem istraživačke rezidencije u Centrali. Dodatnu podršku pružaju Epson, Prostoria, Vinarija Medea, gaep gallery, i Unstable Object. Posebna zahvala Kerschoffset i Igepa Plana.

Foto: PR

NAJNOVIJE

IZ RUBRIKE