Otkrijte zbog čega će Hvar i ove sezone biti jedna od najpoželjnijih destinacija za ljetovanje

Dinamičan i jedinstven, naš prekrasni Hvar nadaleko je poznat kao bajkoviti sunčani otok koji se može pohvaliti spektakularnim pejzažima, bogatim kulturnim blagom, ali i mnoštvom zbivanja koji se čitave proljetno-ljetne sezone odvijaju na svakom kutku ovog pitoresknog otoka. Zbog svega navedenog, Hvar se i ove sezone pozicionirao kao jedna od najpoželjnijih destinacija za odmor, a u nastavku članka otkrijte nekoliko zanimljivosti zbog kojih se svakako isplati (ponovno) posjetiti najduži hrvatski otok!

Prema prestižnom Forbesu, Hvar je proglašen najatraktivnijim otokom u Europi za 2024. godinu, a kako i sami kažu, riječ je o mjestu koje je teško opisati riječima i koje jednostavno ‘morate doživjeti’. Pa ipak, mi ćemo pokušati! Osim Forbesa, Hvar je kroz posljednjih nekoliko godina ‘obišao’ brojne svjetski poznate časopise, a zaradio je i brojna priznanja putničkih agencija koja samo dodatno potvrđuju rastuću popularnost otoka i njegov prestižan status ‘must-visit’ destinacije. Posljednje veliko priznanje za Hvar stiglo je s prestižnog ‘travel’ portala – Conde Nast Traveler, koji je Hvar ponovno uvrstio u izbor za najbolji otok u 2024. godini. Glasanje je u tijeku, što znači da vi možete našem najsunčanijem otoku dati svoj glas i priskrbiti mu još jednu u nizu zasluženih nagrada!

Savršen spoj kulturnog blaga i prirodnih ljepota

Ono što ćete odmah primijetiti po dolasku na otok definitivno je njegova divlja, raznolika priroda – od mirnog, Starogradskog polja, pa sve do strmih južnih hridi i šumovite sjeverne obale koja izaziva strahopoštovanje, Hvar je posebno atraktivno mjesto za ljubitelje prirode, istraživače, i zaljubljenike u aktivni odmor.

Hvar je ujedno i dom brojnim biljnim vrstama, uključujući masline, vinovu lozu, ružmarin i lavandu, te autohtoni dalmatinski bor. Domaće stanovništvo jednako se srčano ponosi i izrazito bogatom kulturnom baštinom otoka, od kojih je čak šest baština prepoznato i zaštićeno od strane UNESCO-a. Starogradsko polje, gradnja suhozida, procesija „Za Križen“, hvarska čipka od agave, mediteranska prehrana i klapsko pjevanje samo su dio njegovog kulturnog bogatstva, ali i razlog zbog kojeg je na Hvaru i dandanas gotovo opipljiva duboka povezanost otoka s njegovom poviješću i tradicijom koja se već stoljećima uspješno prenosi s koljena na koljeno.

No, Hvar nije samo destinacija za uživanje u prirodnim ljepotama i kulturnoj baštini, već i centar za raznolike festivale i moderne, suvremene događaje. Primjerice, hvarski Festival lavande, koji se održava svake godine u Velom Grablju, privlači posjetitelje iz cijelog svijeta, a ove se godine održava 12. i 13. srpnja na istoj lokaciji. Valja istaknuti kako se na otoku i tijekom proljeća održavaju brojni događaji, Hvarski polumaraton, košarkaški turnir, Body-painting vikend, eno gastronomska događanja, dani modne revije hrvatskih renomiranih dizajnera…, a sve do kasne jeseni posjetitelji mogu uživati i u Hvarskoj ljetnoj priredbi sa brojnim koncertima, predstavama i izložbama među kojima će baš svatko pronaći nešto po svom guštu. Bez obzira na to kakav sadržaj tražite, budite sigurni kako vam na Hvaru baš nikada neće biti dosadno!

Ako vaša ideja savršenog godišnjeg odmora ipak podrazumijeva potpuni mir i odmor, vrijeme je da otkrijete najljepše ‘zabačene’ plaže na Hvaru! Iako su najpopularnija ona mjesta koja su već dobro poznata turistima, poput plaže Pokonji dol, na Hvaru vas čeka mnoštvo skrivenih uvala koje tek čekaju da ih netko otkrije. Mlini na Paklenim otocima, Stiniva podno Brusja i Mekićevica samo su neka od manje poznatih mjesta koja će vas potpuno očarati svojom prirodnom ljepotom i naravno, kristalno čistim morem. Uz harmoničnu pjesmu cvrčaka i miris ružmarina i bora, ove plaže nude idiličan odmor u naručju netaknute prirode koja baš nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Pa, bez obzira na to tražite li savršenu lokaciju za (ne)aktivan godišnji odmor, ili pak tragate za najljepšom morskom kulisom za vaše buduće vjenčanje, jedno je sigurni – Hvar i ove sezone ostaje jedna od najpoželjnijih destinacija koja nudi nezaboravno iskustvo za sve posjetitelje željne savršenog spoja prirode, kulture i gastronomije. Stoga, ne propustite priliku otkriti čari ovog mediteranskog dragulja i uživajte u nezaboravnom odmoru koji će ostati urezan u sjećanju dugi niz godina.

Foto: Instagram, Turistička zajednica Grada Hvara

NAJNOVIJE

IZ RUBRIKE