Sjećate li se lava lampi? Kičasti trend 90-ih može izgledati dobro

Lava lampe su žarile i pale 90-ih. Gotovo da nije bilo tinejdžerske sobe u kojoj se jedan primjerak ove ‘groovy’ lampe nije našao. Kultna lampa dizajnirana je 60-ih, pa je u 90-ima zapravo doživjela svoj drugi val popularnosti, a slično bi se moglo dogoditi uskoro, ako u obzir uzmemo cikličnost trendova.

Lava lampu prvi put je 1963. predstavio britanski brend Mathmos, radilo se o modelu Astro. Prošle godine su obilježavali 60 godina kultnog modela i povodom toga predstavili model Telstar koji nalikuje na raketu. Ove godine elegantniji sestrinski model Astro Baby slavi svojih šest desetljeća pa je Mathmos odlučio svaki mjesec darovati šest Astro Baby lampi svojim obožavateljima.

@chillllera 💆‍♀️🏮🔮cozy #lavalamp #mathmos #cozy #aesthetic #interiordesign #interior #cimenatic #omar #polaroid #ikeafinds ♬ son original – ☆

Ovim prepoznatljivim lampama nerijetko se pripisuje epitet kičaste. No, to se može objasniti predvidljivim reakcijama nakon što neki predmet ili stil apsolutno prevlada sve ostalo. O lava lampi se može štošta reći, ali ne može joj se oduzeti jedinstven izgled i hipnotizirajuća moć.

I kod nas se polako počinje razvijati navika nabavljanja dodataka za dom na buvljacima, putem Facebook trgovine ili u second hand trgovinama. Vintage namještaj i detalji za dom postali su neizostavan dio ‘instagramičnih’ interijera pa možemo reći da su trenutni trendi prostori jedinstven spoj modernog i retro dizajna. Povratak estetici 60-ih, 70-ih i 80-ih posebno je vidljiv upravo u kategoriji lampi. Osim toga, led trake, žarulje i ambijentalna svjetla u boji nikada nisu bila popularnija ako ćemo suditi po TikTok sadržaju. Lava lampa uklapa se upravo između te dvije kategorije. Počnu li je upcycleri i zaljubljenici u vintage komada sve češće pronalaziti, mogli bismo svjedočiti velikom povratku lampe o kojoj možete misliti sve, samo ne možete biti ravnodušni.

NAJNOVIJE

IZ RUBRIKE