Svi su ludi za Palomom: Doznali smo sve o ovom hit koktelu, a imamo i super recept!

Današnji datum, 22. svibnja, obilježava se kao Svjetski dan Palome, nacionalnog pića Meksika koje posljednjih godina uživa sve veću popularnost i u Europi. Ovaj osvježavajući koktel od tekile i soka od grejpa svakako je vrijedan slavlja, a dobra je vijest što postaje sve prisutniji i na domaćoj barskoj sceni. Paloma je tako postala i jedan od prepoznatljivijih koktela u ponudi zagrebačkog bara TEN22, smještenog u Smičiklasovoj ulici 22. S vlasnikom lokala Ali Mirzom Mulabegovićem razgovarali smo o rastućem interesu za ovaj koktel, a s nama je podijelio i sve tajne njegove pripreme.

Iako koktel s tekilom mnogima od vas možda i nije prvi izbor, Mirza smatra kako je vrijeme da zaboravite na sve predrasude koje imate o ovom žestokom piću. “Hoćemo jednu tekilu? Ovo je pitanje kojeg se mnogi boje tijekom izlaska zbog svojih prijašnjih iskustava s tim alkoholnim destilatom, ali razloga za strah nema. Prošla su vremena filmskog ispijanja sa soli i limunom, danas kultura ispijanja tekile je drugačija. Zašto? Iako se sva tekila proizvodi od plave agave u određenim regijama Meksika, možemo ih u osnovi podijeliti na dvije vrste – mixto koja sadrži 51% šećera od agave, a ostatak su šećeri i drugi aditivi, a druga vrsta se proizvodi isključivo od 100% šećera od agave, bez drugih šećera i aditiva. Zbog prve se ne sjećate onog izlaska kad ste upoznali ljubav života, a drugoj se veselite da nazdravite obljetnici ljubavi s istom osobom”, kaže Mirza kroz smijeh.

Dodaje kako je upravo sve veća dostupnost premium tekile jedan od razloga zašto je potrošnja iste u zadnje četiri godine u Americi porasla za čak 40 posto. “Drugi je razlog popularnost ispijanja koktela. Jedan od njih je i heroj današnje priče, Paloma. Jednostavna je za pripremu, nisu vam potrebni nikakvi posebni barski alati i radi se direktno u čaši sa samo tri sastojka – tekilom blanco, sokom od svježe cijeđene limete te tonikom od rozog grejpfruta. Visoku čašu obrubite solju ili s tajinom, stavite led, 45 ml tequile blanco, 15 ml soka od limete i 100 ml tonika od rozog grejpfruta i to je to!”, zaključuje.

A prije nego što se sami okušate u pripremi istog, prošećite danas do vašeg najdražeg barmena i nazdravite za Palomu, vaš novi omiljeni koktel! Svakako ne biste trebali zaobići niti Mirzin TEN22, gdje se danas od 17 sati nazdravlja ovim neodoljivim ružičastim pićima, uz dobru glazbu i još bolju atmosferu.

Foto: Instagram, Privatna arhiva/Ali Mirza Mulabegović

NAJNOVIJE

IZ RUBRIKE