Helena je BOLD MOM: S jednomjesečnom Aurorom svaki dan trenira CrossFit

Helenu Ančić smo upoznali dok je bila u osmom mjesecu trudnoće i svakodnevno trenirala CrossFit. Sada s njom u teretanu dolazi Aurora, kćerkica koja mirno spava u kolicima dok njezina mama odrađuje treninge samo mjesec dana nakon poroda. O Helenino stilu života i treniranja možete misliti što god želite jer ona je jednostavno sretna sa svojom rutinom i kao svaka nova mama uživa u prvim mjesecima sa svojom djevojčicom.

S Helenom smo se našli, gdje drugo nego u teretani, a dogovor smo u potpunosti prilagodili Aurorinoj dnevnoj rutini. To je ono što i Helena čini svaki dan. Kaže da pokušava svakodnevno odraditi trening, ali sve ovisi o tome kako je nova članica Agy’s Gyma raspoložena, je li naspavana i je li gladna. Iako je potpuno neočekivano vidjeti mali smotuljak u Heleninoj nosiljci između teških utega, Aurora je mirno spavala od početka do kraja našeg susreta.

Rodila u 37. tjednu trudnoće, a za porod kaže da je prošao bez većih poteškoća. Aurori je trebalo svega 15 minuta da dođe na svijet, a postpartum u Heleninom slučaju izgledao je tako da se dva tjedna nakon poroda vratila cross fitu. Za sada se fokusirala isključivo na cardio vježbe poput vožnje bicikla, veslanja.

Cilj mi je bi oporavak. Međutim, to se vrlo brzo dogodilo jer sam imala relativno lagan porod. Trebalo mi je nekih tjedan dana. Osim toga, važno mi je bilo da je Aurorom sve u redu. Nakon toga jednostavno sam ”pukla”, nisam mogla više biti kod kuće. Jedan dan sam se obukla i krenula u teretanu vidjeti što se događa i od tada dolazim svaki dan., objašnjava Helena.

Prvi put kad smo pričali s Helenom htjeli smo saznati odakle joj motivacija za svakodnevno treniranje u trudnoći. Nakon poroda i dolaska novog člana obitelji mnogima se preokrene cijela dnevna rutina, a svaki dan postane malo kaotičniji nego prije. Međutim, Helenina motivacija je ostala nepromijenjena, a ona sam kaže da se tu zapravo ni ne radi o motivaciji.

Za mene je treniranje kao što je za nekoga odlazak na kavu. Znam da mi dan neće proći dobro ako nisam otišla na trening. Nemam ja motivaciju, to više nije motivacija. Mogu reći da ponekad nemam volje za odlazak na trening, ali to je jednostavno u meni. Dignem se i idem. To je disciplina.
Mislim da ljudi pogrešno pretpostavljaju da svi koji treniraju imaju svakodnevnu volju za tim. Zapravo je riječ o disciplini koja te pokrene i onda ideš malim koracima. Obučeš se, kreneš, dođeš, odradiš trening.

Aurora je dojeno dijete što znači da je prisutna na baš svakom Heleninom treningu. Ako se ona probudi, a mene nema tu da je nahranim kreće vrištanje, šali se Helena i dodaje da u ovom periodu to znači da kćer vodi sa sobom baš svugdje, ne samo u teretanu. Sve mame koje imaju dojenu djecu mogu potvrditi da na početku ta činjenica diktira dnevnu rutinu i iziskuje puno truda za organiziranje društvenog života i obveza. Helena kaže da to ne bi mijenjala ni za što na svijetu iako je s prvim djetetom imala potpuno drugačije iskustvo.

S obzirom na njezin stil života koji nije na prvi pogled uobičajen, morali smo pitati Helenu kako se nosi s reakcijama na društvenim mrežama i što misli o slavnoj rečenici da majčinstvo podrazumijeva da se ženi cijeli život okrene naopačke i da se prioriteti moraju potpuno mijenjati.

I s prvim djetetom sam imala isti stav. Na prvom mjestu sam ja, a zatim moje dijete. Zašto? Ako ja nisam naspavana, najedena, zadovoljna i sretna, ne mogu biti dobra majka svom djetetu. Držim se toga da ako se mi sami dobro osjećamo, onda će i svima oko nas biti dobro.

Od žena se puno očekuje. Često se dogodi da jednom kad žena rodi, ona potpuno “nestane”, prestane raditi sve što je voljela zbog sebe i izgubi se u moru obveza što oko djece, što u kući. Ja sam sebi uvijek na prvom mjestu i taj stav želim prenijeti i na svoju djecu. Najvažnije mi je da svoje dijete ne dovodim u nikakvu opasnost, iako sam dobivala i takve komentare.

Volja i želja koju Helena ima nije toliko banalna koliko se možda njoj samoj čini, zato smo je pitali što bi ona savjetovala kako se najlakše vratiti aktivnostima nakon poroda, ali i općenito.

Iz vlastitog iskustva mogu reći da je kod žena koje rode i žele se vratiti nekoj svojoj aktivnosti veliki problem grižnja savjesti. U trenu kad nam se tijelo mijenja, postavljaju se neki novi prioriteti, potpuno napustiti nešto što voliš dodatno otežava situaciju. I sama sam prošla kroz to u prvim tjednima nakon poroda i baš zato sam se čim prije odlučila vratiti nečemu što volim kako bi se općenito osjećala bolje.

Imam i ja dana kada razmišljam o tome jesam li loša mama, ali to sve treba ostaviti po strani. Ako nešto voliš, samo počni to raditi. Jednostavno treba krenuti, nikada neće doći taj savršeni termin i datum. Ako govorimo o novim mamama, ne postoji prepreka da bilo što volite radite s djecom, postoji način da se gotovo sve aktivnosti prilagode.

Foto: Mirna Marić

Zahvaljujemo Agy’s Gym na ustupljenom prostoru za fotografiranje

NAJNOVIJE

IZ RUBRIKE