Na tržište je stigla prva Barbie lutka s Downovim sindromom koja ruši sve stereotipe!

Barbie lutka jedna je od uvjerljivo najpopularnijih lutki na svijetu, a iako je od svoje pojave, davne 1959. godine, predstavljala isključivo plavu, vitku djevojku svijetle puti, uskog struka i širokih prsa, ‘Barbie’ svijet se kroz desetljeća značajno promijenio – nabolje!
 
Kako bi djeci ponudili raznolik prikaz ljepote i krenuli u borbu protiv stigme oko fizičkih nedostataka, tvrtka Mattel nedavno je predstavila Barbie Fashionistas liniju koja uključuje lutku s protetskom nogom, sa slušnim pomagalima, invalidskim kolicima te lutku s kožnim oboljenjem – vitiligom. Kolekcija je sasvim očekivano dočekana s oduševljenjem, a Mattel se brže bolje bacio na stvaranje novih lutki kako bi stvorio ‘barbike’ s kojima će se baš svaka djevojčica moći poistovjetiti te je prekjučer predstavio svoju prvu verziju lutke koja predstavlja osobu s Down sindromom. Za ovu najnoviju Barbie Fashionisticu, Mattel (MAT) je otkrio kako je upravo s Nacionalnim društvom ‘Down Syndrome’ surađivao oko oblika lica, glavnih značajki, odjeće, dodataka i pakiranja same lutke, a sve kako bi osigurao da ona što točnije predstavlja osobu s Downovim sindromom. 
 

 
Inkluzivniji pristup postao je nužda i u ‘Barbie’ svijetu?
 
Mattel je prilično nedavno prihvatio inkluzivniji pristup svojoj 64-godišnjoj kultnoj marki. Naime, tvrtka se dugo godina suočava s kritikama jer mladim djevojkama daje uzore ženskog tipa tijela s nerealnim proporcijama. 2016. godine Mattel se suočio s drastično smanjenom prodajom, a zbog čega je po prvi put odlučio svojim novim lutkama podariti realističan izgled, čineći ih raznolikijima no ikada. Barbie je tako predstavljena u četiri tipa tijela i sedam nijansi kože, s čak 22 boje očiju i 24 frizure. Ova svojevrsna ‘Barbie revolucija’ nastavlja se s Barbie Fashionistas pokretom, koji je stigao tri godine kasnije, a koji u planu ima, pored najnovije lutke s Downovim sindromom, predstaviti još mnoštvo lutki koje će djeci omogućiti da se društvenim stigmama suprotstavljaju na najmudriji način – kroz igru!

Foto: Instagram

NAJNOVIJE

IZ RUBRIKE