Najizvođenija operacija na svijetu o kojoj još uvijek postoje zablude: o laserskoj korekciji dioptrije porazgovarali smo s dr. Brankom Jurić Tomašević i Cindy Šoštarić Hadžić

Osobe koje žive s dioptrijom svakodnevno se suočavaju s poteškoćama koje se na prvi pogled mogu činiti banalnima, no znatno utječu na kvalitetu života pojedinca. Upravo poboljšanje i olakšavanje svakodnevice glavna je odlika laserske korekcije dioptrije na koju se prošlog tjedna odlučila i Cindy Šoštarić Hadžić. Osim toga kako se Cindy osjeća tjedan dana nakon zahvata, donosimo vam i detalje ovog operacijskog postupka koje nam je otkrila dr. Branka Jurić Tomašević, refraktivna kirurginja u Poliklinici Bilić Vision.

Nakon što smo prošli tjedan bili uz Cindy Šoštarić Hadžić na operaciji koja joj je olakšala svakodnevicu, odlučili smo saznati sve detalje o laserskoj korekciji dioptrije koje pacijent prolazi prije i nakon same operacije. Za to smo pronašli idealnu sugovornicu – dr. Branku Jurić Tomašević, kirurginju s višegodišnjim iskustvom u izvođenju laserskog skidanja dioptrije.

Prije svega zanimalo nas je kako izgleda postupak jednom kad budući pacijent odluči posjetiti Polikliniku Bilić Vision. „Postupak započinje kompletnim pregledom očiju i specifičnim pretragama koje potvrđuju je li pacijent kandidat za lasersku korekciju dioptrije i je li ta operacija za njega sigurna. Kompletan pregled očiju podrazumijeva potpuni pregled vida, mjerenje očnog tlaka, pregled prednjeg i stražnjeg segmenta oka. Tako utvrđujemo status zdravlja oka, a zatim utvrđujemo specifične parametre na rožnici poput zakrivljenosti, debljine i sl. Svi podatci stavljaju se u odnos na temelju kojeg se donosi zaključak može li se za pacijenta napraviti takva operacija da on dobije željeni rezultat, odnosno život bez naočala.“, detaljno nam objašnjava dr. Jurić Tomašević.

„Osim toga, postoje kriteriji koji moraju biti zadovoljeni da bi laserska korekcija dioptrije bila prvenstveno sigurna operacija za pacijenta. To su prije svega dob, stabilnost dioptrije, i povoljni parametri na rožnici kako bi ona ostala zdrava, odnosno kako bi zdravlje oka ostalo netaknuto.“, nastavlja doktorica. Drugim riječima, kako bismo saznali jesmo li idealan kandidat za operaciju važno je jasno utvrditi sve spomenute detalje jer uspješnost operacije ovisi o individualnom pristupu svakom pacijentu.

Kako i dalje postoje neke zablude o ovom postupku, tako postoje i zablude o tehnologiji koja se koristi. Stoga smo zamolili dr. Jurić Tomašević da nam približi tehnologiju koja u sekundi rješava greške oka. „Laserska korekcija dioptrije je generaliziran naziv koji uključuje razne metode. Metode se najčešće razlikuju prema načinu na koji se priprema rožnica za skidanje dioptrije. Koja će metoda biti odabrana ovisi o stanju oka, vrsti dioptrije, a ponekad o stilu života i profesiji pacijenta. U Poliklinici Bilić Vision radi se s laserima posljednje tehnologije. Metoda koja se najčešće provodi je Femto LASIK. Takvu operaciju izvode dva lasera, prvi pravi rez na rožnici, dok drugi skida dioptriju unutar tog reza. To je najpreciznija i najsigurnija metoda, a pacijentu osigurava komfor prilikom izvedbe operacije i brz oporavak te vraćanje svim vidnim aktivnostima u jako kratkom roku.“ Osim toga postoji nekoliko različitih vrsta dioptrije, kratkovidnost i dalekovidnost su osnovne kategorije koje mogu biti udružene s astigmatizmom, a on se može i samostalno pojaviti. Svaka poteškoća s vidom od navedenih može se laserski korigirati.

Brzina i povratak svim aktivnostima nakon operacije glavna su prednost ovog operacijskog postupka, a kako to izgleda iz perspektive pacijenta ispričala nam je Cindy. „Oporavak nisam ni osjetila, poprilično jednostavno i bezbolno, a sve što trebam je kapati oči redovito i nositi sunčane naočale na otvorenom. Ostale aktivnosti radim normalno. Uz operaciju, najviše me bilo strah oporavka zbog raznih priča koja sam čula prije nego sam dobila prave informacije.“

Ipak radi se ranoj fazi oporavka, a što to znači detaljnije nam je pojasnila doktorica. „Primjerice kod Cindy trenutno imamo raniju fazu oporavka kada možemo imati oscilacije, to je taj prvi tjedan. Kroz mjesec dana, u prosjeku, očekujemo kraj oporavka kod većine pacijenata, no finalni rezultati mogu se očekivati i u tjednima nakon isteka tog perioda.“ Ukratko, početni oporavak izgleda tako da se prva faza oporavka odnosi se na 24 sata nakon operacije, kada pacijent odmara, žmiri, taj dan nije potpuno spreman za sve vidne aktivnosti i nosi sunčane naočale. Sutradan, slijedi prva kontrola, nakon toga u okviru tjedan dana glavnina vida se izbistri. Važno je napomenuti da se oba oka ne moraju ponašati jednako te da je ključ za oporavka terapija kapanja očiju prema strogom pridržavanju rasporeda. U tih tjedan dana većina pacijenta osjeti i da može voziti, što je apsolutno dozvoljeno. Nakon isteka prva 24 sata sve vidne aktivnosti kao što su vožnja, gledanje televizije, mobitel, rad na računalu potpuno su dozvoljene i pacijent se može ravnati prema subjektivnom osjećaju u kojoj mjeri se želi i može prepuštati tim aktivnostima.

U cijelom ovom iskustvu sa Cindy nekoliko puta smo se dotakli straha. Strah je nešto što muči velik broj pacijenata prije operacije, ali i u periodu oporavka. Od nje smo saznali da ju je najviše smirila količina informacija i pristup u Poliklinici Bilić Vision. Očito je zbog čega postoji strah od ove vrste medicinskog postupka, ali kako to izgleda iz perspektive liječnika upitali smo dr. Jurić Tomašević.

“Pacijente redom dovede želja da se riješe svojih naočala, ali dolaze informirani na različite načine odakle se mogu stvoriti određene predrasude. Bez obzira na to, svi imaju jednu dozu straha, jer kako nam vole reći, ‘Znate, to su oči’. Zato je važno da kroz pregled pacijentu o svemu govorimo jednostavno, jasno i razumljivo. Prilikom pregleda prolazimo kroz sve stavke; od samog stanja oka do mogućeg rješenja, ali i potencijalne neželjene scenarije kao što su vraćanje dioptrije, komplikacije i slične teme do kojih se uglavnom dolazi spontano kroz razgovor.”

Druga vrsta straha se javlja na dan operacije u sali. Tada je važno da operater usmeno prolazi kroz cijeli postupak. Ja to činim i na pregledu, te prije same operacije, ali i tijekom postupka vodim pacijenta kroz svaki korak, a svaki potez je unaprijed najavljen kako bi pacijent znao što očekivati u svakom trenutku. Tako vođena operacija ukupno traje šest do sedam minuta. Razgovor s pacijentom tijekom operacije je na neki način distrakcija koja mu daje osjećaj sigurnosti i smirenosti, tako sve prolazi glatko što je u konačnici i najbolje za zdravlje oka. Također, ovdje u Poliklinici običaj je da liječnik prati svog pacijenta od početka gotovo do kraja oporavka.”, dodaje dr. Jurić Tomašević.

Činjenica je da je laserska korekcija dioptrije najizvođenija operacija na svijetu s najmanje mogućih komplikacijama, tako da govorimo o izuzetno sigurnom zahvatu. „Produženje životnog vijeka i vođenje aktivnijeg stila života utjecalo je na popularizaciju laserske korekcije dioptrije. Osim toga operacije su postale nešto cjenovno pristupačnije i općenito dostupnije, tehnologija je sigurna, a rezultati i statistika to podupiru. Odlika ove operacije je prije svega poboljšanje kvalitete života i olakšavanje svakodnevnog funkcioniranja. Zato je odluka za takvu operaciju na pacijentu, a naš zadatak je pružiti pacijentu sve potrebne informacije kako bi on nesmetano mogao donijeti odluku.“, zaključuje dr. Branka Jurić Tomašević, refraktivna kirurginja u Poliklinici Bilić Vision.

Za kraj nam je Cindy ukratko opisala prve promjene koje je osvijestila i ono čemu se veseli u životu bez dioptrije, a vjerujemo da će se svi koji imaju slične poteškoće poistovjetiti s ovim naizgled banalnim promjenama. „Najveća promjena je da moj dan više ne počinje i ne završava s kontaktnim lećama. Sada se probudim i vidim sve oko sebe. To mi je najveća promjena, a najčudniji osjećaj mi je bio baciti kutijicu za leće. Prvo pakiranje za put će mi također biti čudno jer su tekućina i leće bile prve stvari u mom koferu. Osim toga, jedva čekam ići na more jer su me leće puno ograničavale u ronjenju i plivanju. Svima koji imaju dioptriju jednostavno bih rekla ‘Što čekate?’. Meni je žao što to nisam prije obavila, vjerojatno sam imala taj strah i nisam bila upućena kako to sve skupa izgleda, a sad mogu reći da sam prezadovoljna.“

Foto: Karlo Pavlić

**sadržaj nastao u suradnji s Poliklinikom Bilić Vision

NAJNOVIJE

IZ RUBRIKE