Poznata dating aplikacija predviđa novi trend: Istražili su kakve ćemo partnere tražiti u 2024. godini

Prošle godine Bumble je predvidio da će u dating svijetu za 2023. u fokusu biti odlazak na spojeve s ljudima koji „nisu inače naš tip“. Sada je objavljeno predviđanje za 2024. koje u fokus stavlja nešto sasvim drugo. Navodno nas u 2024. godine neće biti briga za godine već ćemo partnere birati ovisno i vrijednostima koje imaju. Zvuči skroz logično, no istaklo se i predviđanje da ćemo birati puno starije ili mlađe partnere.

Bumble ekipa provela je, naravno, istraživanje, a rezultati su pokazali da su samci otvoreniji za upoznavanje starijih ili mlađih. Za 63 posto ljudi, dob nije određujući faktor, a 59 posto žena kaže da su sada otvorenije za upoznavanje nekoga mlađeg od njih. Štoviše, više od jedne trećine žena (35 posto) kaže da su manje osuđujuće prema vezama s razlikom u dobi u protekloj godini.

Što se tiče vrijednosti, veliku ulogu odigrala je i pandemija koja nas je natjerala da se zapitamo koliko nam je važno da nam partner vjeruje u isto što i mi. Bumble je u svom istraživanju otkrio da danas samci traže partnere koji se ne brinu samo o društvenim pitanjima, već se aktivno angažiraju. To nazivaju “Val-Core” upoznavanjem ili usponom samaca koji cijene angažman na pitanjima koja su im važna.

Jedna od četiri osobe na Bumbleu smatra da je ključno da se njihov partner angažira u političkim i društvenim pitanjima.

Veliki faktor kod upoznavanja igra/irgat će i mentalno zdravlje, što se odražava i u istraživanju Bumblea: 55 posto samaca osjeća pritisak da stalno traži načine za samopoboljšanje. To utječe na mentalno zdravlje: 24 posto osjeća se nedostojno partnera ako se nisu uložili u sebe. Ipak, neki samci suprotstavljaju se tom trendu. Dvije trećine žena koje je Bumble istraživao (68 posto) aktivno poduzimaju korake da budu sretni s onime što sada jesu – a 40 posto kaže da će izlaziti samo s ljudima koji ih neće pokušati promijeniti.

Fokus na izlasku s nekim tko je u skladu sa svojim mentalnim zdravljem i ide na terapiju raste već nekoliko godina. Sada, Bumble vidi koliko je važna emocionalna intimnost za one koji se upoznaju. Trećina (32 posto) vjeruje da je emocionalna intimnost važnija od seksa, i to je privlačnije od fizičke povezanosti. Sedamdeset i osam posto žena kaže da je važno da njihov partner razumije i emocionalnu i fizičku intimnost.

Istraživanje ove dating aplikacije pokazalo je i promjene u muškom načinu razmišljanja. Jedan od četiri muškarca diljem svijeta aktivno je promijenilo svoje ponašanje i postalo ranjivije sa svojim partnerima nego ikada prije. Jedna od četiri osobe također je otkrila da je ova otvorenost bila pozitivna za njihovo mentalno zdravlje.

“Uzbudljivo je vidjeti ljude kako i dalje teže prihvaćanju sebe i ranjivosti kao temelja zdravih i pravednih veza”, izjavila je stručnjakinja za seks i veze u Bumbleu, Shan Boodram, u priopćenju za medije. “Kada smo ljubazniji prema sebi, sposobni smo ostvariti smislenije, svrhovitije i namjernije veze, kako online tako i u stvarnom životu.”

Također, za 2024. se predviđa odbacivanje “tradicionalnih” monogamnih veza i očekivanja. Žene posebno grade vlastite puteve: 31 posto kaže da se više ne fokusiraju na pridržavanje tradicionalnih vremenskih okvira i prekretnica, a isti broj želi izlaziti samo s ljudima koji imaju isti pogled na stvari.

“Ovi trendovi ukazuju na pozitivan pomak prema slavljenju onoga tko jeste, kretanju dalje od tradicionalnih vremenskih okvira, ponovnom definiranju zastarjelih očekivanja i traženju zajedničkih vrijednosti”, rekla je Boodram.

“Radujem se vidjeti što 2024. donosi za zajednicu Bumblea kako nastavljaju donositi svoje najautentičnije sebe na stol i ostvarivati ljubazne veze.”, dodala je za kraj.

Foto: Unsplash, Instagram

NAJNOVIJE

IZ RUBRIKE