Muče vas proširene pore? Izdvojili smo proizvode uz koje ćete ih učinkovito smanjiti

Ako imate masnu ili mješovitu kožu, nije neobično da “muku mučite” s proširenim porama. Pore igraju važnu ulogu u optimalnom funkcioniranju i zdravlju kože, a prosječna odrasla osoba na licu ih ima oko 20 tisuća. Iako je njihova veličina genetski predodređena, pore se mogu dodatno proširiti iz različitih razloga. Primjerice, mogu izgledati veće zbog smanjenja razine kolagena kao posljedice starenja ili izlaganja suncu, ali i zbog začepljenja prljavštinom, uljem ili bakterijama.

“Osobe s masnom kožom obično imaju veće pore od onih sa suhom. Proširene pore najčešće su uzrokovane prekomjernom proizvodnjom sebuma”, objasnio je poznati dermatolog dr. Arash Akhavan za Cosmopolitan. Dakle, svojih pora se ne možemo riješiti niti trajno promijeniti njihovu veličinu, ali možete umanjiti njihov izgled u određenoj mjeri, uz pravilnu njegu i odgovarajuće proizvode.

Za početak, važno je redovito i temeljito čistiti kožu kako biste izbjegli nakupljanje sebuma u porama. Nije loše isprobati tehniku “double cleansinga”, koja podrazumijeva čišćenje u dva koraka – najprije s uljnim čistačem, a zatim nježnim gelom za čišćenje. Također, ako se bavite fizičkim aktivnostima koje uključuju pojačano znojenje, važno je temeljito očistiti lice od šminke, SPF-a, znoja i/ili nečistoća prije i poslije treninga.

Međutim, važno je upamtiti kako redovita i temeljita rutina neće biti maksimalno efektna ako ne koristite prave proizvode. Određeni sastojci mogu potencijalno začepiti vaše pore ili se smatraju “komedogenima”. Upravo je zato važno pomno istražiti sastav vaših proizvoda kako biste izbjegli problematične sastojke. S druge strane, ako imate proširene pore, određene biste sastojke svakako trebali uključiti u svoju rutinu. Tako mnogi dermatolozi savjetuju korištenje retinola kako biste potaknuli proizvodnju kolagena i ojačali stijenke pora. Vaši saveznici mogli bi postati i kemijski pilinzi ili toneri za eksfolijaciju, s kiselinama koje obično spadaju u jednu od dvije kategorije – AHA ili BHA, a obje su iznimno učinkovite u smanjivanju izgleda pora.

NAJNOVIJE

IZ RUBRIKE