Fantastični murali mame poglede Puležana: ‘Izradili smo ih u svega pet dana!’

U Puli je završio prvi festival ulične umjetnosti naziva “Kistom kroz zid“, koji je izrodio tri fantastična društveno angažirana murala. Na fasadi društvenog centra Karla Rojc, koja je nekoć bila vojna kasarna, osvanula su prava remek-djela za koja su zaslužni umjetnici Boris Bare i Marin Remić te organizator festivala Vedran Štimac.

Remić je oslikao mural koji govori o problemu odlaganja otpada i potrošačkog društva, dok je Bare na zapadnoj strani centra bavio temom propasti brodogradnje u Puli i istovremeno odao počast Uljaniku, koji je othranio brojne pulske obitelji. Vedran Štimac je pak na istočnoj strani centra oslikao portret Karla Rojca, po kojemu društveni centar nosi ime.

Murale smo izradili u roku od pet dana jer nam je kiša stajala za vratom. Reakcije su fantastične – od korisnika samog društvenog centra do građana koji su prolazili. Mislim da je svatko stao, pogledao, pofotkao i pohvalio. Dugo nisam doživio tako nešto i nevjerojatno mi je da je jedna ovakva lokalna priča toliko ‘eksplodirala’ danas“, rekao nam je Vedran, koji se nada da će festival postati tradicionalan te da će sljedeće godine novi murali krasiti zgrade pulskih kvartova.

Foto: Petra Tadić, Vedran Štimac, Hassan Abdelghani

NAJNOVIJE

IZ RUBRIKE