Dizajner objašnjava koja boja će funkcionirati u blagovaonici, ali nikako u spavaćoj sobi

Opće poznato je da dizajneri u svom radu koriste teoriju boja koja definira odnose među pojedinim nijansama, no jedan faktor nikako ne smijemo zaboraviti u tom procesu, a to je kako naša podsvijest reagira na određene boje. Takozvana psihologija boja objašnjava upravo to, a barem osnovna znanja mogu pomoći u kreiranju privlačnijeg i ugodnijeg interijera.

Općenito, svijetle, tople boje (crvena, narančasta, žuta) potiču energiju i sreću, dok su hladne, prigušene boje (plava, zelena, ljubičasta) umirujuće. Dizajner interijera Tommy Landen Huerter, na Tik Toku je ukratko objasnio što to znači za odabir boja u pojedinoj prostoriji. Naglasio je da tople boje unose udobnosti, ali i podižu razinu energije. Tako na primjer žuta boja unosi energiju, vedrinu, ali i stimulira kreativnost pa je idealan odabir za radni prostor ili pak kuhinju.

Crvena boja sa sobom nosi sličan utjecaj na našu podsvijest, uz to je poznato da i potiče apetit (razmislite samo o logu bilo kojeg prehrambenog lanca ili proizvoda). Logičan odabir za ovu statement boju je blagovaonica ili bilo koje mjesto koje vam služi za okupljanja i druženja. Suprotno tome, crvenu boju ne želite u svojoj spavaćoj sobi. Uz tako energičnu boju koja dominira zidovima ili glavnim komadima namještaja teško je opustiti se i odmoriti.

@tommyhuerter Red 🤝 dining rooms #interiordesign #homedecor #homedesign #colortheory #colorpsychology ♬ original sound – Tommy Landen Huerter

Što se tiče hladnih boja, Huerter ističe da one smiruju i stvaraju osjećaj balansa i spokoja. U ovom slučaju plava boja je najbolji izbor za spavaću sobu jer umanjuje stres, a jednako je dobar odabir i za prostor u kojem morate obavljati poslove za koje vam treba koncentracija i mirnoća. Zelena boja nosi jednaku energiju, a prema dizajneru lijepo će se uklopiti u prostor za čitanje, dnevni boravak ili čak kupaonicu.

Foto: Instagram

NAJNOVIJE

IZ RUBRIKE