Druga najveća tvrđava u Europi nalazi se u Hrvatskoj: Otkrivamo ljepote ove neotkrivene lokacije!

Šibensko-kninska županija može se pohvaliti s nekoliko zaštićenih prirodnih ljepota. Nacionalni parkovi Krka, Kornati, Park prirode Vransko jezero i najmlađi Park prirode Dinara samo su neki od razloga zbog kojih bi ovu županiji trebali staviti na svoju izletničku listu. Uz prirodne ljepote ovo područje nosi i zanimljiv kulturni pečat jer je stoljećima bilo mjesto susreta različitih utjecaja.

Između ostalog ovdje se nalazi i druga najveća tvrđava u Europi – Kninska tvrđava koja se nadvila nad istoimenim gradom i kanjonom rijeke Krke. Kninsku tvrđavu Hrvati su započeli graditi u IX. stoljeću. Tijekom stoljeća, osvajali su je, rušili i gradili Mađari, Turci, Mlečani, Francuzi i Austrijanci, ali i hrvatski srednjovjekovni velikaši. Ona je živući spomenik kulture, s muzejom, izložbenim prostorima, ljetnom pozornicom i restoranom.

Masivni fortifikacijski kompleks na svakom koraku priča priče nekih minulih stoljeća, a kad se jutarnja magla nadvije nad gradom u podnožju, ovo je definitivno jedan od najmističnijih pogleda koji možete doživjeti.

Kninska tvrđava kontinuirano se obnavlja od 1963. godine, a u posljednjih nekoliko godina intenzivirali su se projekti koji lokaciju žele približiti posjetiteljima. Tako je prošle godine najavljena izgradnja jednog od najvećih zip spustova u Hrvatskoj. Ove godine radovi su privedeni kraju, a zipline instalacija će povezati Kninsku tvrđavu sa sportsko-rekreativnom zonom Marunuša na drugoj strani rijeke. Ovaj zip line je poseban jer je prvi koji omogućuje spust osobama s invaliditetom, a prema posljednjim informacijama trebao bi biti otvoren već ove turističke sezone.

Foto: Kninski muzej, Instagram

NAJNOVIJE

IZ RUBRIKE