U nedjelju posjetite bajkoviti dvorac Miramare potpuno besplatno!

Izlete u Trst uglavnom vežemo za shoppingiranje i putovanja u druge, po mnogima atraktivnije, dijelove Italije do kojih je ovaj primorski gradić tek usputna stanica. No, činjenica jest da Trst ima štošta za ponuditi svojim posjetiteljima, a posebice u proljetno vrijeme kada cijeli grad doslovce – procvjeta i kada bezbrižno možete uživati na sunčanim terasama, sa šalicom prave, talijanske kafe kojom se Trst posebno ponosi.

Jedna od sve popularnijih lokacija koju nipošto ne smijete zaobići zaputite li se u ovaj mali, lučki grad jest veličanstveni bijeli dvorac – Miramare. Osim što izgleda zaista nestvarno lijepo, ovaj dvorac možete posjetiti potpuno besplatno već ove nedjelje! Točnije, svake prve nedjelje u mjesecu. Naime, 2024. Italija je ponovno vratila staru inicijativu „Nedjeljom u muzeju“, zbog koje svake prve nedjelje u mjesecu možete besplatno ulaziti u sve državne muzeje i obići brojne kulturne znamenitosti, uključujući Povijesni muzej i Park dvorca Miramare

.Smješten samo nekoliko kilometara od samog centra grada, voljeni dom nadvojvode Ferdinanda Maksimilijana Habsburškog (brata cara Franje Josipa), smješten je na samoj obali mora i okružen je veličanstvenim parkom prepunom rijetkih i egzotičnih vrsta drveća koje je sam nadvojvoda sakupio u svojim znanstvenim ekspedicijama po svijeta na fregati Novara. U samom parku možete izgubiti i nekoliko sati u šetnji, a jedan od razloga zbog kojeg savjetujemo da ovaj dvorac posjetite upravo u proljeće jest činjenica da vrtovi i parkovi oko samog dvorca u tom razdoblju izgledaju neopisivo lijepo!

Sagrađen je za cara Maksimilijana koji se zaljubio u pogled na mali zaljev i odlučio ovdje sagraditi svoj dom, gdje je živio sa svojom suprugom Charlotte iz Belgije. Maximilian i Charlotte mogli su uživati u svom prekrasnom dvorcu samo četiri godine prije nego što su otišli u Meksiko, gdje je Maximilian okrunjen za cara Maksimilijana od Meksika, da bi bio pogubljen streljanjem 1867. Legenda kaže da Charlotte, luda od tuge, još uvijek luta parkom i doziva njegovo ime.

Njihov dom, sjajan primjer aristokratske rezidencije iz 19. stoljeća, zadržao je sav svoj izvorni unutarnji namještaj koji možete obići vođenom turom po cijeni od 10€ i koji će vas bez sumnje ostaviti bez daha. Legenda kaže i da ne biste trebali posjetiti dvorac s vašom boljom polovicom jer, prema legendi, parovi koji posjete dvorac ne opstaju dugo stoga bi možda bilo bolje da se upustite u ovu avanturu s prijateljicom! Bilo kako bilo, ljepota dvorca i parka, zajedno s tužnom i romantičnom pričom o mladom carskom paru, još uvijek fascinira turiste diljem svijeta te ga čini jednom od najposjećenijih destinacija u Europi!

Foto: Instagram

NAJNOVIJE

IZ RUBRIKE