Dizajner interijera savjetuje kojih 5 zidnih pločica trebate preskočiti u kuhinji

Kuhinja je jedan od najkorištenijih dijelova u domu zbog čega je pomirivanje estetik i praktičnosti ključno u ovoj prostoriji. Izbori koje donesemo u uređenju ovog dijela životnog prostora trebaju biti promišljeni jer se radi o velikoj i trajnoj investiciji.

Jedan od popularnih dizajnera interijera na društvenim mrežama podijelio je nekoliko savjeta kako ne upasti u zamku trendi uređenja kada je riječ o odabiru zidnih pločica u kuhinji. Phoenix Grey je u TikTok videu naveo nekoliko različitih stilova pločica za koje misli da ih je dobro preskočiti što zbog estetskog dojma, što zbog teškog održavanja.

@mrphoenixgrey “I hate the way that they look” – You can absolutely quote me on this one. But let’s be honest a kitchen’s first priority should always be function. As much as we love the ‘aesthetic’ a kitchen is very lived in. #kitchendesign #kitchenremodel #tiles #backsplash #interiordesign #homehacks #homeimprovement#designertips #toronto #designhack #homestyling #renovation #homeinspo #renovationtips ♬ Storytelling – Adriel

Stakleni mozaik

Dizajner interijera je istaknuo da izgled ovih pločica ne čini ništa dobro za vašu kuhinju. Njihov komplicirani uzorak je teško uklopiti u moderno uređenje, što znači da vrlo lako počnu izgledati zastarjelo. Osim toga, mali dijelovi mozaika podrazumijevaju više fuga što stvara dodatan prostor za sakupljanje prljavštine.

Grubi kamen

Iako dizajner nema ništa protiv prirodnog izgleda kamena, naglasio je kako se radi o izrazito poroznom materijalu koji je u kuhinji pravi recept za katastrofu. Sitne pore i rupice koje kamen prirodno ima onemogućuju jednostavno održavanje.

”Subway” pločice

Pravokutne ”subway” pločice tradicionalne su zbog načina postavljanja koji nalikuje zidu od cigli. Dizajner Grey ističe da biste ih trebali preskočiti jer postoje mnogo zanimljivija rješenja od takvog načina postavljanja. Kao alternativu je predložio eksperimentiranje s uzorkom poput chevrona ili ih složite okomito kao na fotografiji za efektniji izgled.

Pločice u zellige stilu

Zellige pločice tradicionalno se vežu za Maroko. Riječ je manjim kvadratnim ručno izrađenim pločicama koje karakteriziraju grubi rubovi, a svaka pločica je zbog načina izrade jedinstvena. Iako ne osporava da izgledaju lijepo, dizajner ponovno ističe praktičnost i lakoću održavanja koja bi vam mogla zadavati muke ako se odlučite za ovakav tip pločica. Osim toga, ove pločice zahtijevaju autentičnost i nepravilan izgled koji često ne pristaje uz moderne kuhinje.

Reflektirajuće površine

Površine visokog sjaja snažno reflektiraju sve u vašoj kuhinji, zbog tog odsjaja radna površina može djelovati natrpano i neuredno. Također, ako želite ovakav izgled u kuhinji pripremite se da ćete većinu vremena u kuhinji provesti brišući svaku kapljicu i otisak koji je ne mogu ne vidjeti na ovakvoj površini.

Foto: Instagram

NAJNOVIJE

IZ RUBRIKE