Sutra počinje Festival svjetla: Ovo je potpuno nova lokacija koja izgleda vanzemaljski!

Sutra nas očekuje otvorenje jednog od najimpresivnijih festivala u Zagrebu – Festivala svjetla. Ova manifestacija svake godine prikazuje ulice našeg glavnog grada u potpunom novom izdanju i omogućuje nam da nekoliko dana uživamo u inovativnim kreacijama domaćih i svjetskih umjetnika. Inspirativno, čarobno i kreativno ozračje najbolja je pozivnica za izlazak i šetnju gradom.

Već prošle godine Festival svjetla u svoju ponudu uvrstio je neke nove lokacije, a čini se da i ove godine nastavljaju s tom idejom. Među najavljenim novostima posebno se istakao jedan od najljepših gradskih parkova – Ribnjak – koji se nalazi tik uz Zagrebački katedralu. Ovdje će posjetitelji imati priliku vidjeti pa čak i iskusiti čak četiri svjetlosna postava koji nude četiri sasvim drugačija doživljaja unutar teme buđenja proljeća, nove energije i renesanse u nama.

Možda najdojmljivija instalacija je Globoscope napravljena je od stotina svjetlećih kugli, koja nas poziva da otkrijemo poznata mjesta u novom svjetlu i da se potpuno uronimo u to iskustvo. U opisu stoji da ovo prostorno pripovijedanje transformira prostor mapiranjem posebnih karakteristika mjesta te svaka kugla postaje piksel u polju svjetlosti koje se mijenja i razvija u skladu s glazbom. Osim toga, ovdje će se od srijede pa sve do subote nalaziti i homage životinji koja je dio stoljetne tradicije u Hrvatskoj. Riječ je o Lipicancima – predivnim kojima od čije pojave zastaje dah.

Ribnjak će tijekom ovog Festivala svjetla biti prava poslastica za sve zaljubljenike u svemirska prostranstva. Instalacijom Meteoriti krošnje i zelena trava Ribnjaka postat će dom osebujnim nebeskim objektima koji padom na Zemlju nisu izgubili svoj sjaj, nego upravo suprotno – zasjali su još jače i šarenije! Obilazak Ribnjaka završite ili započnite sa simbolom novih početaka. Nasred parka osvanut će umjetnička instalacija EggOtrick koja u svojoj srži krije nastanak novog života kroz igru svjetlosti.

Još novih lokacija…i mapa uz koju nećete propustiti niti jednu!

Ove godine Festival svjetla je svoje instalacije proširio na još 7 lokacija uključujući i park Ribnjak. Radi se o tome da su htjeli povezati istočni dio centra grada, direktorica TZGZ, gđa Martina Bienenfeld je izjavila: Tako smo uveli lokacije Ribnjaka, Stare Vlaške, Kurelčeve ulice, Trga hrvatskih velikana, Trga žrtava fašizma kojima smo zaokružili istočni dio centra grada, a novitet su i tržnica Dolac te Opatovina.” Dakle, iako smo već navikli na impresivno izdanje ovog festivala, čini se da ćemo biti ponovno ugodno iznenađeni dodatnim kreativnim svjetlosnim intervencijama. Kako ne biste propustili baš niti jednu lokaciju od njih čak 28, na linku možete pronaći mapu koja vas detaljno vodi kroz sve čari spoja svjetla i predivnih zagrebačkih vizura.

Foto: Festival svjetla Zagreb

NAJNOVIJE

IZ RUBRIKE