Istarska biciklistička ruta proglašena je jednom od najljepših u Europi i sjajna je ideja za aktivan proljetni izlet!

Moramo priznati da smo se već pomalo naviknuli viđati svjetske top ljestvice najatraktivnijih destinacija za putovanja koje mahom uvrštavaju Lijepu Našu na prva mjesta. Bilo da se radi o najljepšoj plaži, najljepšem vidikovcu ili pak najljepšoj destinaciji za medeni mjesec, popularnost Hrvatske i u 2023. godini nastavlja rasti – na svjetskoj razini.
Ovoga puta na top ljestvici najboljih biciklističkih ruta u Europi našla se bajkovita Istra koja nudi čak nekoliko njih. Iako je čitava Hrvatska savršeno odredište za spajanje vožnje biciklom i otkrivanja netaknute prirode, tajnih plaža i malih ribarskih luka, moramo priznati da je poseban gušt pedalirati u brežuljkastom ambijentu okruženom vinogradima i selima romaničke arhitekture. Biciklizam je već godinama popularan način za istraživanje Iste, no postoji nekoliko lokacija dostupnih biciklom koje nude uvjerljivo najljepše poglede i jedinstvenu priliku da doživite lokalnu kulturu!
 
Parenzana, Kamenjak i središnja Istra
Staza Parenzana popularna je biciklistička ruta koja prati stazu nekadašnje željezničke pruge od Buja do Poreča. Ruta prolazi kroz šarmantne gradove, slikovit krajolik i povijesne znamenitosti te je odličan način da doživite kulturu i ljepotu Istre. Osim Parenzane, staza na slikovitom poluotoku Kamenjak smještenom u blizini mjesta Premantura također je popularna među biciklistima, poglavito zbog razvedene obale samog mjesta, a zbog koje se sa staze pruža nevjerojatan pogled na prekrasne plaže i prirodne ljepote koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. 
 
Popularni gradovi na brežuljcima kao što su bajkoviti Motovun i jednako popularni Grožnjan dostupni su za razgledavanje biciklom i nude jedinstvenu priliku za istraživanje povijesnih znamenitosti, lokalne kuhinje i tradicionalnih zanata. I na koncu, ljubav biciklizma i Istre možda najbolje potvrđuje Granfondo – godišnji biciklistički događaj koji se održava u rujnu i privlači tisuće biciklista iz cijelog svijeta. Manifestacija uključuje nekoliko ruta različitih udaljenosti te nudi jedinstvenu priliku za istraživanje prekrasne obale i krajolika Istre! 

Foto: Instagram

NAJNOVIJE

IZ RUBRIKE