Labin: Zašto je ovaj srednjovjekovni istarski gradić odlična ideja za vikend izlet?

Srednjovjekovni Labin, grad koji se smjestio na istočnoj obali Istre, na brežuljku iznad kvarnerskog bisera Rapca, poznat je po svojoj dugoj rudarskoj povijesti, ali i bogatoj kulturnoj baštini. S više od 250 kilometara pješačkih i biciklističkih staza, Labinština predstavlja idealno odredište za sve ljubitelje dugih šetnji i istraživanja prirodnih ljepota.

Okružen bujnim zelenilom i slikovitim brežuljcima, Labin je bogat pješačkim stazama koje vode kroz netaknute šume, preko zelenih livada i uz vinograde otkrivajući pritom čarobne vidike i pogled na Kvarnerski zaljev i otoke Krk, Cres i Lošinj. Zato ne čudi da su besplatne šetnje prirodom Labinštine, koje pod stručnim vodstvom Kristine Načinović Jakovičić organizira Turistička zajednica grada Labina, odlično posjećene i idealan turistički projekt, kako u predsezoni, tako i u posezoni.

No, ono što ovaj grad zaista čini posebnim upravo je bogata rudarska prošlost koja je utkana u identitet Labina i danas privlači sve više turista u ovoj istarski gradić. Upravo može biti odličan razlog da se pridružite novoj šetnji „Putevima rudarske baštine“ koja je planirana ove subote, a započinje 27. travnja u 10 sati kod Spomen prostora rudara – najvećeg javnog spomenika u Labina. Oružana pobuna rudara Labinštine iz 1921. godine, poznata pod imenom „Labinska republika“, bila je prva organizirana antifašistička pobuna na svijetu i prvi socijalistički eksperiment radničkog samoupravljanja na Mediteranu. Rudari su, nakon objave štrajka, zauzeli rudnik te organizirali samoupravu i branili se oružjem, nastavivši proizvodnju i prodaju ugljena za sebe. „Labinska republika“ trajala je samo 37 dana, a hrabrim rudarima u čast i sjećanje podignut je ovaj velebni spomenik rad autora Quintina Bassanija i Berislava Iskre. Šetnja će se potom nastaviti preko Trga labinskih rudara i Pjacala te pokraj obnovljenog Šohta, odnosno ulaza u rudnik. Put će vas odvesti dalje prema starom dijelu grada i Narodnom muzeju u kojemu je jedinstveni model rudnika te informacijsko interpretacijski centar.

A kad ste već u centru ovog istarskog gradića šteta bi bilo ne kušati daleko najpoznatije pizze u pizzerijama Rumore, Napoli, Roma i Pineta zbog kojih gosti bez problema potegnu na put dug i nekoliko stotina kilometara iz susjedne Slovenije, Zagreba ili pak bliže Rijeke. U svježim kvarnerskim škampima i ostalim morskim i mesnim delicijama možete uživati u restoranima Peteani, Kvarner. Markus i Velo kafe, dok je u potrazi za najboljim maslinovim uljima preporuka uputiti se do centra Labina i kušati ulja Negri, jedna od najpoznatijih na Labinštini i u Istri, kao i OPG-ova Olea u Rapcu, dok vina obavezno kušajte u OPG-u Lari Juričić.

Šetnja labinskom poviješću i gastronomskim stazama završava delicijama spravljenima taman u vrijeme ručka u Floria Glamping Gardenu, sigurno jednom od najboljih glampinga u Hrvatskoj gdje se nakon subotnjeg objeda svi šetači mogu opustiti u spa zoni. Prijavite se na linku jer broj mjesta za ovu fascinantnu šetnju kroz povijest Labina je ograničen.

NAJNOVIJE

IZ RUBRIKE