Premužićeva staza jedna je od najljepših u Hrvatskoj i idealna je destinacija za produženi vikend izlet!

Produženi proljetni vikend izleti znače samo jedno – odmor i opuštanje u prirodi, u društvu naših najdražih! Ako još uvijek niste potpuno isplanirali dane u nadolazećem, blagdanskom vikendu, predlažemo da se zaputite u otkrivanje jedne od najljepših planinarskih staza u Hrvatskoj koja se nalazi u zadivljujućem velebitskom planinskom lancu!
Riječ je o nadaleko poznatoj Premužićevoj stazi koja je ime dobila po svom tvorcu, poznatom hrvatskom planinaru i arhitektu Anti Premužiću. Sama staza proteže se na oko 50 kilometara i prepoznatljiva je po svojim zadivljujućim pogledima na okolne krajolike, uključujući Jadransko more, i jedinstvene krške formacije koje se nalaze na tom području. Staza je odlično uređena i pogodna za planinare različitih razina iskustva, a sve je popularnija među turistima koji ju vrlo često spominju u kontekstu najboljih planinarskih destinacija u Europi. No, planirate li pješačiti ovom stazom, svakako savjetujemo da na put krenete opremljeni odgovarajućom opremom, bez obzira na zahtjevnost puta koji odaberete.
 
Veliki nacionalni značaj
NP Sjeverni Velebit je prije gotovo 10 godina postavio više od 20 informativnih ploča na stazi koju danas slobodno možemo nazvati poučnom stazom. Staza je službeno zaštićena i kao kulturno dobro od velikog nacionalnog značaja, a sve zbog graditeljskog umijeća Ante Premužića koji je ovu stazu pretvorio u jednu od najatraktivnijih planinarskih putova u regiji. Na putu ćete pronaći čak četiri planinarska objekta, a s obzirom na to da staza ovoga ljeta slavi 90 godina, u narednim mjesecima posjetitelje čeka niz aktivnosti u kojima će imati prilike svakodnevno uživati! Više informacija o stazi otkrijte ovdje

Foto: Instagram

NAJNOVIJE

IZ RUBRIKE