Proljetna pogača od poriluka za početnike: Slasan slani zalogaj bez puno muke

Želite li ukusniju varijantu kruha, oplemenjenu svojim najdražim povrćem i začinskim biljem, koju možete jesti samostalno, ali i kao dodatak nekom varivu, salati, ili za doručak s namazom, tada je pogača od poriluka idealan izbor. Budući da u njoj nema kvasca, nećete je morati dugo mijesiti niti čekati da se digne, a kako su sastojci jednostavni i malo ih ima, bit će spremna za pećnicu u manje od 15 minuta.

Ono što je najbolje, u ovu pogaču ide poriluk, tako da ćete dobiti još jedno ukusno jelo s ovim zdravim povrćem. U originaln recept ide glatko bijelo brašno, ali mi smo testirali ovaj recept i stavili 50 posto pirovog brašna – i pogača je bila vrlo ukusna.

Poriluk blagodtvorno djeluje na probavu, a ovoj pogači daje poseban okus tako da je možete jesti bez ikakvih dodataka, a s jogurtom je doista pravi grurmanski doživljaj. Najveći napor koji ćete morati uložiti je umijesiti maslac u brašno, ali ni to ne zahtijeva neku posebnu vještinu. Rezultat – najbolja pogača koju smo ikad probali!

Sastojci

  • 500 g glatkog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 žličica sušenog peršina
  • 2 poriluka sitno narezana
  • 110 g maslaca
  • 175 g naribanog cheddar sira
  • 200 ml vode

Priprema

Zagrijte pećnicu na 200°C. Popržite narezani poriluk 5 minuta na tavi s malo ulja, a prije termičke obrade ga posolite i dodajte bibera. Stavite brašno u veliku posudu. Umiješajte prašak za pecivo, sušeni peršin (možete koristiti origano ili mješavine začina ako više volite) i sol i papar. Dodajte maslac. Prstima ga utrljajte u brašno dok se potpuno ne raspadne i stopi s brašnom. Umiješajte naribani cheddar i poriluk dok se ravnomjerno ne rasporedi. Dodajte vodu. Rukama miješajte dok ne dobijete glatko tijesto. Stavite tijesto na veliki namazani ili papirom obloženi pleh za pečenje i pritisnite ga dok ne dobijete krug otprilike 20 cm u promjeru. Premažite vrh kruha s malo mlijeka.

Pecite u pećnici 30 minuta ili dok ne postane zlatnosmeđe boje. Ako se površina prebrzo zapeče, samo pogaču pokrijte folijom tijekom posljednjih nekoliko minuta pečenja. Prije posluživanja, ostavite da se malo ohladi.

Photo: Instagram

NAJNOVIJE

IZ RUBRIKE