Raskošni mediteranski vrt na obali krije jedan od najljepših kafića u Lijepoj Našoj i ove ga sezone morate posjetiti!

Što kažete da ovog vikenda posjetite čarobni mediteranski vrt na našoj obali i uživate u najukusnijoj kavi s najljepšim pogledom? Mediteranski vrtovi prepoznatljivi su u cijelom svijetu po svojoj jedinstvenoj estetici koja kombinira različite boje, teksture i mirise bilja kako bi nastala opuštajuća i ugodna atmosfera. Nekolicina takvih vrtova nalazi se i u Lijepoj Našoj, no sasvim smo sigurni kako ovaj vrt, poznatiji i kao samostanski vrt Sv. Lovre, još uvijek niste obišli! 
Vrt. sv. Lovre u Šibeniku nalazi u bivšem Franjevačkim samostanu osnovanom u drugoj polovici 17. stoljeća. Samostan obuhvaća veliki arhitektonski kompleks povezanih zgrada i jedini je srednjovjekovni mediteranski vrt u Hrvatskoj zbog čega je danas na glasu kao rijetka znamenitost koju napokon, polako ali sigurno, masovno otkrivaju domaći turisti. Vrt slijedi tipičnu srednjovjekovnu shemu staza i sastoji se od nekoliko terasa koje se spuštaju prema moru i koje su povezane kamenim stepenicama. U vrtu se nalazi više od 150 vrsta različitog ljekovitog i začinskog bilja, a pronaći ćete i egzotične vrste poput kineskog jasmina i australijskog čempresa. Naravno, u središtu vrta nalazi se zdenac, a veličina ovog raskošnog mediteranskog bogatstva prostire se na čak 600 kvadrata!
 
Restoran i kafić u vrtu
Iako je ovaj prekrasno vrt desetljećima bio zapušten, danas se u njemu organiziraju različite proslave, vjenčanja, koncerti te manje manifestacije. Za vrijeme škole i vrtića u vrt dolaze djeca na edukaciju o biljkama i podizanju ekološke svijesti, a u međuvremenu su otvoreni kafić i restoran u kojemu možete popiti koktele sa sastojcima iz vrta. Kafić u ponudi trenutno ima više od 10 vrsta rakija s raznim okusima, a u restoranu poslužuju najukusniju mediteransku kuhinju koja se savršeno stapa s idiličnim ambijentom. Više o ovom mjestu otkrijte ovdje. 

Foto: Instagram

NAJNOVIJE

IZ RUBRIKE