Znate li gdje se nalazi najljepši vrt u Europi za koji se traži ulaznica više?

Ljubitelji lijepe umjetnosti (ali i oni koji to nisu) dobro znaju za Claudea Moneta. Ovaj nadaleko poznati slikar iznimno je cijenjen u svijetu umjetnosti kao pionir impresionističkog pokreta. Poznat po korištenju svijetlih, živih boja koje stvaraju osjećaj svjetla, pokreta i energije, njegova upotreba boja u ono vrijeme bila je revolucionarna, a nastavlja nadahnjivati umjetnike diljem svijeta i dandanas.
Monetova ostavština kao pionira u impresionističkom pokretu, baš kao i njegov utjecaj na svijet umjetnosti u cjelini, učvrstili su njegovo mjesto kao jednog od najvećih umjetnika svih vremena, a njegove slike postale su cijenjeni kulturni artefakti koji zaista predstavljaju poseban trenutak u povijesti. Osim brojnih umjetničkih djela, velika ostavština Moneta svakako je i ‘Monetov vrt’. Smješten u gradiću Givernyju u Normandiji, u Francuskoj, Monetov vrt podrazumijeva skup vrtova u kući ovog poznatog impresionističkog slikara, a s obzirom na nevjerojatan dizajn i čaroban izgled vrtova koji zaista izgledaju kao mjesto iz bajke, ‘Monetov vrt’ postao je svojevrsni kulturni punkt ovog mjesta koji je naravno, otvoren za posjetitelje.
 
Povijest vrta
Monet se preselio u Giverny 1883. i tada je prvi puta počeo dizajnirati svoj vrt. Pažljivo isplaniran i njegovan, vrt je umjetniku služio kao izvor inspiracije za njegove slike, ali i kao osobno utočište. Vrt je podijeljen na dva dijela: cvjetnjak nazvan Clos Normand i vodeni vrt s mostom u japanskom stilu i jezercem punim lopoča koji u proljetnom razdoblju izgleda zaista nestvarno. Monetov vrt bio je glavni izvor inspiracije za kasnija umjetnikova djela, uključujući njegovu poznatu seriju slika Lopoči. Pažljivo obnavljan i održavan tijekom godina, u 2023. godini vrt je proglašen jednom od najljepših skrivenih oaza Europe koju se u proljetnom razdoblju posebno isplati posjetiti, kada posjetitelji mogu vidjeti mnoge iste biljke, cvijeće i vodene elemente u kojima bi i sam Monet uživao! Više o vrtu otkrijte ovdje.

Foto: Instagram

NAJNOVIJE

IZ RUBRIKE