Znate li koji će naš južni gradić ovoga ljeta imati najljepše kino na čitavoj obali?

Biograd na Moru, jedan od najživopisnijih gradova na hrvatskoj obali, s ponosom predstavlja svoj najnoviji dragulj – zapanjujuće kino na otvorenom koje je smješteno tik uz obalu. Naime, iako su nekada kina na otvorenom i ljetne mahom pozornice krasile jadransku obalu, mnogi gradići su odustali od te prakse, no Biograd na Moru je sada odlučio revitalizirati svoje kino koje je ujedno i najstarije u Hrvatskoj, a mi smo sigurni kako će se ova akcija pokazati kao pun pogodak – već ove sezone.

Tako je Biograd na Moru je odlučio obnoviti i unaprijediti svoje kulturno naslijeđe, a arhitektonski studio SODAA je preuzeo inicijativu i pokrenuo projekt obnove, pri čemu je naglasak stavljen na očuvanje autentičnosti lokacije uz istovremenu modernizaciju sadržaja. Vedran Jukić, jedan od osnivača studija, istaknuo je i veliku važnost očuvanja ambijenta i prirodnog okoliša prilikom obnove kina. Vanjski izgled kina odražava svrhu kojoj služi, dok unutrašnjost zadržava svoj šarm uz minimalne intervencije, dok kazalište na otvorenom sa zvjezdanim stropom i prirodnom ventilacijom stvara jedinstveno iskustvo za posjetitelje.

Grad Biograd na Moru podržao je ovaj projekt, te je prepoznao njegovu važnost za kulturnu scenu grada i njegove posjetitelje. Kroz inovativan dizajn i održiv pristup, novo kino postat će ne samo mjesto projekcija filmova, već i centar kulturnih događanja i okupljanja zajednice. Uz obnovljeno kino koje spaja prošlost i budućnost, Biograd na Moru dodatno je potvrdio svoj status destinacije koja njeguje svoju kulturnu baštinu dok istovremeno gleda prema naprijed, barem kada je riječ o stvaranju novih i inspirativnih prostora za svoje stanovnike i posjetitelje.

Foto: Jure Živković

NAJNOVIJE

IZ RUBRIKE