Zašto mrzimo ponedjeljke? Razlog je ‘društveni jet lag’, a evo kako ga se riješiti!

Ako ste od onih kojima su ponedjeljci posebno teški i naporni, razlog bi mogao biti – društveni jet lag. Mnogi od nas zbog pretrpanih rasporeda jedva čekaju vikende kako bi mogli posvetiti vrijeme svojoj obitelji i prijateljima, a takva se druženja često znaju odužiti do kasnih večernjih sati i nenamjerno poremetiti našu uigranu rutinu spavanja.

Tako dolazi do društvenog jet laga, koncepta koji je u osnovi isti klasičnom jet lagu, osim što se odvija na prelasku između naših osobnih “vremenskih zona”. Takve promjene rutine koje rezultiraju kroničnim nedostatkom sna mogu uzrokovati niz neželjenih posljedica – od razdražljivosti i loše koncentracije do povećanog rizika za dijabetes i zarazu virusnim infekcijama. Srećom, ako usvojite nekoliko zdravih “vikend navika” mogli biste se prestati doživljavati društveni jet lag i zavoljeti ponedjeljke!

 
Držite se rasporeda spavanja

Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), odrasli trebaju najmanje sedam sati sna svake noći kako bi optimalno funkcionirali. Ako se, primjerice, preko tjedna budite u 7 kako biste stigli na posao, to znači da biste svake večeri trebali zaspati do ponoći, a istog biste se rasporeda spavanja trebali držati i vikendima. To ne mora značiti da se morate odreći druženja s prijateljima – uz malo truda i planiranja. Pokušajte reorganizirati svoje društvene aktivnosti i kasne večere ili izlaske zamijeniti druženjem uz brunch ili ručak.

Što manje kave, cigareta i alkohola

Kofein i nikotin mogu biti ozbiljna prepreka zdravom snu jer stimuliraju središnji živčani sustav, što nas može držati budnima do kasno u noć. Alkohol, s druge strane, djeluje kao depresor središnjeg živčanog sustava i možda na prvu djeluje kao pomoć pri spavanju, no takav je san nerijetko nemiran i remeti naš cjelokupni ciklus. Ako se ne možete suzdržati od korištenja navedenih supstanci, pokušajte barem ograničiti njihovu upotrebu na samo jedan dan ili noć tijekom vikenda i nemojte ih unositi u kasne sate.

Prilagodite vrijeme obroka

Raspored spavanja nije jedina stvar koja može utjecati na prirodni ritam našeg tijela – važnu ulogu igra i raspored obroka. Preporučuje se doručkovati što je prije moguće nakon buđenja ujutro, dok bi ručak i večeru trebali jesti u isto vrijeme svakoga dana. Također, pokušajte preskočiti obroke u posljednjim sati prije odlaska u krevet jer mogu negativno utjecati na kvalitetu vašeg sna.

Foto: Instagram, Pexels

NAJNOVIJE

IZ RUBRIKE