Jeste li znali da u Zagrebu možete kušati popularnu tjesteninu serviranu u kolutu sira koja je zaludjela Instagram?

Sigurni smo kako ste u posljednjih nekoliko mjeseci barem jednom naišli na nevjerojatno privlačne fotografije talijanskog specijaliteta – tjestenine u kolutu sira. Ovo popularno talijansko jelo naziva se “pasta al formaggio”, a iako smo ga dugo vremena mogli kušati isključivo u Italiji, njegova popularnost proširila ga je na sve strane svijeta, pa tako i u naš Zagreb koji se danas svijetu može ponosno pohvaliti svojom nikad bogatijom gastro kartom.
Pašta u kolutu sira priprema se tako da se tjestenina skuha i polije otopljenim sirom u izdubljenom kolutu sira. Sir u kolutu se prethodno flambira i struže, a toplina skuhane tjestenine sama po sebi potpuno stopi sir, stvarajući tako kremasti, ukusni umak koji morate kušati barem jednom u životu!  Ovaj specijalitet, poznatiji u svijetu pod imenom ‘cheese wheel pasta’, odnedavno možete kušati u poznatom talijanskom restoranu ‘Al Dente’. Smješten u Bogovićevoj ulici, ‘Al Dente’ je mjesto koje zaista vodi računa o kvaliteti i autentičnosti namirnica talijanske kuhinje, a zbog čega osoblje restorana svakog tjedna putuje u Italiju kako bi nabavili lokalne, izvorne namirnice za svoju kuhinju. Kvaliteta njihove usluge najbolje se primjećuje u meniju koji u Zagreb svakodnevno donosi mirise i okuse Italije – u pravom smislu te riječi, bilo da se radi o pizzi, ručno rađenim tjesteninama, salatama ili pak spomenutom novitetu – tjestenini u kolutu sira!
 
Grana Padano i Pecorino Romano kolutovi i domaća tjestenina
Osim što je u ‘Al Dente’ stigao novi chef Branko Kusovac, voditelji restorana pobrinuli su se da u svoju kuhinju dovedu divovske kolutove kultnih talijanskih sireva poput obožavanog Grano Padano sira te Pecorino Romano sira, odležanog između 18 i 24 mjeseca. Svaki kolut teži nevjerojatnih 50 kilograma, a pri narudžbi spomenutog ‘cheese wheela’, gosti mogu birati između dvije verzije ovog hit jela – klasična (samo sa sirom) te s dodatkom naribanog crnog tartufa. Dolaskom chefa Kusovca, Al Dente svojim gostima nudi još nekoliko noviteta, a od kojih bismo, osim slavne tjestenine u kolutu sira, izdvojili i predjela od dimljene ribe, moderne salate te preukusno meso u jedinstvenom umaku od papra, džema od smokve i Jackieja koji jednostavno morate kušati. Više informacija potražite ovdje.

Foto: Instagram

NAJNOVIJE

IZ RUBRIKE