Još jedno spektakularno izdanje Festivala svjetla očekuje nas u ožujku!

Prvi vjesnik proljeća u Zagrebu je Festival svjetla, koji će već peti put grad uljepšati čarobnim svjetlosnim instalacijama. Ovaj festival dio je veće mreže sličnih festivala koji se mogu vidjeti diljem europskih gradova. Domaći i strani umjetnici će iskoristiti sve dostupne gradske površine kako bi predstavili svoj rad kroz inovativne oblike umjetnosti. Ožujak samo što nije stigao, a to znači da je vrijeme da saznamo sve o ovogodišnjem Festivalu svjetla.

Kao i prošlih godina Festival svjetla će umjetničkim instalacijama koje spajaju dizajn, arhitekturu i inovativnost privući posjetitelje na poznate Donjogradske i Gornjogradske lokacije. Spektakularna izložba na otvorenom održat će se od 15. do 19. ožujka 2023., a ukupno 33 atrakcije bit će raspoređene na 28 lokacija Gornjeg i Donjeg grada. Festival svjetla u Zagrebu najljepši je poziv svima da izađu iz zimskog raspoloženja i prošeću ulicama garda, kao i svim gostima da dožive Zagreb u čarobnom izdanju. Ovogodišnji program će spojiti ono najbolje od likovne i izvedbene umjetnosti te moderne tehnologije, a ciljem je da se svi posjetitelji prepuste emocijama i svijetlu koje budi novu nadu i motivira na novi početak. 

Novosti koje nas očekuju na ovogodišnjem izdanju Festivala svjetla su nove lokacije, Tako su uvedene lokacije Ribnjaka, Stare Vlaške, Kurelčeve ulice, Trga hrvatskih velikana, Trga žrtava fašizma kojim se zaokružio istočni dio centra grada, a novitet su i tržnica Dolac te Opatovina.

Uoči održavanja petog Festivala svjetla Zagreb, gradonačelnik Grada Zagreba, g. Tomislav Tomašević je kazao: „Zadovoljstvo mi je najaviti održavanje 5. Festivala svjetla koji je odličan uvod u bogati turistički program u Gradu Zagrebu. Nadam se da će odaziv građana i ovaj put biti velik i da ćemo kroz buđenje svjetla i emocija krenuti u uzbudljivo turističko proljeće koje je pred nama. I ove godine imamo priliku ugostiti umjetnike iz Hrvatske i inozemstva kojima želim dobrodošlicu te pozivam građane na druženje i uživanje u manifestaciji koja na zanimljiv način najavljuje proljeće, nove početke u Gradu Zagrebu i mnogim drugim gradovima širom Europe i svijeta.

Osim što festival svjetla na predivan način interpretira naše svakodnevno okruženje i izlaže nas zanimljivim umjetničkim izražajima, njegova vrijednost je i u tome što svih poziva na druženje, na to da ponovno izađemo na ulice grada upijamo njegovu energiju i inspiriramo se. Kako će Zagreb izgledati ove godine saznat ćemo uskoro, do tada možete pogledati najavni video događaja i obavezno rezervirati barem jedan od pet dana za obilazak lokacija festivala. 

Program otvorenja zakazan je za srijedu, 15. ožujka, u 19:00 sati na laser showu kod Ljetne pozornice Tuškanac, a, kao i prijašnjih godina, Festival će biti otvoren od 18 do 23 sata. Prilikom postavljanja Festivala vodi se računa i o svjetlosnom onečišćenju koje je svedeno na minimum i vremenski ograničeno, čime je dodatno zagarantiran najmanji mogući utjecaj na čovjeka i prirodni okoliš u cjelini. Ulazak na sve programe je besplatan, a više informacija o pojedinim programima, kao i karta lokacija, dostupni su u Centrima za posjetitelje te na: www.festivalsvjetlazagreb.hr.

Foto: Instagra, Youtube

NAJNOVIJE

IZ RUBRIKE