Ovog vikenda u Zagrebu se održava veliki sajam gramofonskih ploča!

Gramofoske ploče su u posljednjih nekoliko godina doživjele pravu renesasu. Na vinilu su jednako tražena i stara i nova izdanja. Porastu prodaje ovog zvučnog medija ide u prilog i činjanica da jako puno aktualnih i popularnih izvođača svoje albume izdaju i na pločama. Osim toga gramofoni i ploče postali su poželjan dio estetike u uređenju interijera, a prostoru donose udobnu i nostalgičnu atmosferu.

Nedavno je Udruženje diskografske industrije Amerike (RIAA) objavilo da je prodaja vinilnih ploča, po prvi put nakon 1987. godine, nadmašila prodaju CD-ova. Prema godišnjem izvješću RIAA-e, 2022. godine prodan je 41 milijun ploča u usporedbi s 33 milijuna CD-ova.⁠ Ovo nije teško za povjerovati, ako znamo da su planetarno popularni izvođači poput Taylor Swift i Harryja Stylesa izdali svoje nove albume upravo na vinilu. Mlađa populacija definitivno čini veliki dio obožavatelja i kupaca novih, ali i starih vinilnih izdanja.

Gdje i kad?

Gramofonske ploče uvijek su bile dio ponude na raznim sajmovima, buvljacima i second hand trgovinama. Ako ste zaljubljenik u starija izdanja ili vas veseli upravo taj trenutak kada pronađete nešto neočekivano, ovog vikenda imamo pravu poslasticu za vas. Naime, 11. Međunarodni sajam gramofonskih ploča možete posjetiti ovog vikenda u Zagrebu na adresi Križanićeva 4a. Ovdje će u nedjelju, 19. ožujka, 30 izlagača iz Hrvatske Slovenije, Srbije, NJemačke, Austrije i Italije u sportskoj dvorani Klasične gimnazije izložiti preko 30 000 kvalitetnih gramofonskh ploča. Provjeriti što se nalazi u ponudi i kupiti vrjedna izdanja omiljenih izvođača možete od 10 do 18 sati. Više informacija možete pronaći ovdje.

Foto: Instagram, Unsplash, Pexels

NAJNOVIJE

IZ RUBRIKE