Imamo savršen recept za tortu od bazge i limuna koju morate probati!

Bazga je jedna od uvjerljivo najpopularnijih (i najukusnijih) ljekovitih biljaka u našim krajevima. Njeni cvjetovi obično cvatu u kasno proljeće i rano ljeto, što znači da je trenutno idealno vrijeme za berbu. Njena nježna aroma i blagotvorna svojstva čine ju idealnom za izradu sirupa, likera i čajeva, a osim toga, ova moćna biljka bogata je antioksidansima i vitaminom C, što je čini odličnim saveznikom za jačanje imuniteta.

Iako se od bazge najčešće rade sirupi i ostala osvježavajuća pića, malo tko zna da se može koristiti i kao sastojak u raznim slasticama; Dodavanje sirupa od bazge kolačima i tortama pružit će jedinstvenu aromu i svježinu vašoj slastici, no nama je ipak najdraža kombinacija bazge i limuna koja stvara nevjerojatno osvježavajući i lagan okus, idealan za proljetno/ljetne deserte. U nastavku vam donosimo provjeren recept za tortu od bazge i limuna koja će vas oduševiti svojim okusom, ali i jednostavnošću pripreme!

Sastojci:

Za biskvit:
225 g maslaca, omekšanog
225 g šećera
4 jaja
225 g brašna
2 žličice praška za pecivo
Korica od 2 limuna
4 žlice sirupa od bazge

Za sirup:
5 žlica sirupa od bazge
Sok od 2 limuna

Za kremu:
250 g mascarponea
250 ml vrhnja za šlag
3 žlice šećera u prahu
3 žlice sirupa od bazge
Korica od 1 limuna

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180°C (160°C s ventilatorom). Namastite i pobrašnite dva okrugla kalupa za tortu promjera 20 cm. U velikoj zdjeli miksajte maslac i šećer dok smjesa ne postane lagana i pjenasta. Dodajte jaja jedno po jedno, i dobro miksajte nakon svakog dodavanja. Umiješajte brašno, prašak za pecivo i koricu limuna dok se sve dobro ne sjedini. Potom podijelite smjesu ravnomjerno između dva kalupa i poravnajte površinu. Pecite 25-30 minuta, dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista. Ostavite biskvite da se hlade u kalupima 10 minuta, a zatim ih izvadite i potpuno ohladite na rešetki.

Za to vrijeme pomiješajte sirup od bazge i sok od limuna. Dok su biskviti još topli, izbodite ih vilicom i prelijte pripremljenim sirupom. Ostavite da se sirup upije dok se biskviti potpuno ne ohlade. U posebnoj zdjeli umutite mascarpone, vrhnje za šlag i šećer u prahu dok smjesa ne postane gusta i čvrsta, a onda dodajte i sirup od bazge i koricu limuna.

Stavite jedan biskvit na tanjur za posluživanje i premažite ga polovicom kreme. Potom stavite drugi biskvit na vrh i premažite preostalom kremom. Po želji, ukrasite tortu dodatnom koricom limuna, cvjetovima bazge ili kriškama limuna. Ostavite tortu u hladnjaku barem 1 sat prije posluživanja kako bi se okusi sjedinili. U slast!

NAJNOVIJE

IZ RUBRIKE