Kada razmišljate o nedjeljnom ručku, vjerojatno vam se po glavi motaju prizori domaće juhe s rezancima, porcije graha na Sljemenu ili pak specijaliteta u vašem omiljenom restoranu. Koliko god uživali u ovakvim nedjeljnim rutinama, nije neobično ako s vremena na vrijeme poželite iskusiti nešto malo drugačije. Srećom, odnedavno u Zagrebu možete sudjelovati u sasvim nepredvidljivom gastro konceptu koji će vaše nedjelje pretvoriti u najuzbudljivije dane u tjednu. U pitanju je “Secret Sunday Lover”, projekt iza kojeg stoje dva dobro poznata lica zagrebačke urbane scene – Ali Mirza Mulabegović i Tihomir Krklec Afrika.
Mirza je vlasnik streetwear brenda “Zagreb Social Club” i popularnog bara TEN22, a s Afrikom, tattoo artistom i privatnim chefom kojeg ste zasigurno zamijetili u “Masterchefu”, veže ga ljubav prema dobroj glazbi i hrani. Kao što i samo ime ovog koncepta sugerira, cijeli je “Secret Sunday Lover” obavijen aurom mističnog i neočekivanog. Zainteresirani gosti putem mjesečnog newslettera doznaju informacije o vremenu i lokaciji, ali i meniju ovog neobičnog ručka. Lokacija je svaki put drukčija, baš kao i inovativna jela te pića koja Mirza i Afrika poslužuju svojim gostima. Atmosfera na eventu poprilično je intimna, što zbog kapaciteta ograničenog na 15 gostiju, što zbog protokola koji zabranjuje fotografiranje i korištenje mobitela za stolom. U vremenu u kojem se mnogi vode onom “ako nije na Instagramu, nije se ni dogodilo”, “Secret Sunday Lover” je pravo osvježenje koje nas poziva da uživamo u trenutku i upijamo nova iskustva.
Kako bismo barem djelomično demistificirali ovaj interesantni gastro koncept, porazgovarali smo s osnivačima “Secret Sunday Lovera”. Susret, naravno, nije mogao proći bez dobrog zalogaja. S Mirzom i Afrikom smo sjeli u jedan od njihovih omiljenih lokala “spore hrane”, a dok smo čekali burgere i domaći pomfrit, zamolili smo ih da se prisjete samih početaka svoje nedjeljne priče. “Znamo se već godinama, kretali smo se u istim krugovima, podržavali se na društvenim mrežama. Afrika me prvi put tetovirao nakon što mi je prošle godine preminuo tata. S tatom sam ga pratio u ‘Masterchefu’, ta su mi druženja jedna od naših zadnjih zajedničkih uspomena i zato sam se odlučio na tetovažu. Tom smo prilikom Afrika i ja počeli razmjenjivati ideje i planove”, priča nam Mirza, a Afrika dodaje kako su od tada ostali u kontaktu te kako je bilo samo pitanje vremena kada će se odvažiti na neki zajednički projekt.
S obzirom na to da je Mirza u međuvremenu otvorio bar TEN22 i stekao određeno ugostiteljsko iskustvo, a Afrika je redovito kuhao na privatnim gastro eventima i jahtama, hrana se, kažu, nametnula kao najlogičniji medij za suradnju. A zašto baš nedjeljni ručak? “Ime Secret Sunday Lover sam dugo ‘vrtio’ kroz svoje objave. To je nešto tajno, ne mora biti nužno hrana, može biti odlazak na Sljeme, druženje s prijateljima – neki mali nedjeljni gušt. Nedjeljom se najčešće ništa ne događa u gradu. Subote i petci su svima redovito isplanirani, a ta nedjelja ostaje slobodna”, objašnjava Mirza.
“Nedjeljom popodne je uvijek ručak, oko dva-tri, jedeš ili kod kuće ili kod roditelja. Projekti i eventi se najčešće odvijaju petkom i subotom. Nikad nitko ne razmišlja o nedjelji, svi kao da je se boje. Ali prema našem iskustvu, nedjelja se pokazala kao odličan termin”, dodaje Afrika. Mirza smatra kako klasični nedjeljni ručak često podrazumijeva uvijek ista jela, a “Secret Sunday Lover” je svojevrsna alternativa. “Osim menija, svaki put mijenjamo lokaciju. Tip lokacije jako varira – od vrlo sređenih preko underground do ‘neutralnih’ mjesta, poput lokala koji su inače nedjeljom zatvoreni. Tko zna, možda jednom završimo i u vašem dnevnom boravku, ha, ha… Čar je upravo u tome što ljudi tek deset dana prije eventa otkriju gdje će se isti održati. Ne znaju ni samu ponudu, kao ni tko će sve biti na ručku“, ističe Mirza, koji nas zatim uvodi u koncept SSL newslettera.
“Mislim da su društvene mreže jako zasićene, teško je doći do ljudi i iskomunicirati toliku količinu informacija – lokaciju, upute, ponudu, protokol… Puno je tu stvari koje je potrebno objasniti što preciznije i zato smo osmislili newsletter. Šaljemo ga jednom mjesečno i super je što njime možemo dodatno zaokružiti priču našeg eventa. Važno nam je kako fotografije izgledaju, kao i naš Instagram profil, estetika nam je od početka do kraja jedan jako bitan element”, kaže. Na ručku (zasad) mogu ugostiti maksimalno 15 gostiju, a želja im je da društvo bude što “šarenije” te da okupe goste iz različitih sfera koji će, kad sjednu za njihov stol, razmijeniti svoje životne priče, a možda se i nastaviti družiti. Mirza i Afrika su dosad organizirali dva uspješna izdanja “Secret Sunday Lovera”, u tijeku su planovi i za treći, ali priznaju nam kako su, pogotovo zbog zabrane korištenja mobitela, u početku bili skeptični oko toga kako će ih publika prihvatiti.
“Kada smo tek počeli pričati o zabrani mobitela, čak me bilo strah hoće li itko doći. Znate ono – nije fotkano, nije se dogodilo. Ali na kraju dana, ljudi znaju snimiti fotografije hrane i nikada ih više ne pogledati, što je malo besmisleno”, smatra Tihomir, a Mirza dodaje kako poanta ovog ručka nije isključivo hrana. “Cilj je da se ljudi druže, razvijaju neke nove kontakte. Da se malo maknu od mobitela. Naravno, ako izađeš na puš-pauzu, možeš koristiti mobitel, ali za stolom, dok se jede, ideja je u potpunosti ograničiti mobitele i fotografiranje. Danas kad opisujemo nešto što smo doživjeli, ne koristimo više riječi nego odmah vadimo mobitel, pokazujemo slike… Ovako ipak motiviramo goste da budu prisutniji, da osjete sve te okuse i upijaju informacije o hrani i piću koje poslužujemo.”
Ipak, otkrivaju nam kako njihovi gosti nakon eventa mailom mogu dobiti link s fotografijama za uspomenu. “Na njima nisu vidljiva lica ljudi niti lokacija, u fokusu su isključivo hrana i generalni ‘vibe’. Da ipak mogu pokazati kolegicama na poslu, malo se pohvaliti frendu u bircu”, smije se Tihomir. Kako kaže Mirza, ključan je vremenski odmak. “Ne želimo da gosti snimaju i objavljuju u trenutku dok su još tamo, s nama, nego da to ipak bude dan, dva kasnije. Kad je ručak gotov, prestaje biti tajan. Jednom kad završi, priča ide dalje, fotke neka se slobodno shareaju”, ističu dečki.
Važno im je da kroz koktele i hranu educiraju svoje goste. Vole s njima podijeliti recept, naučiti ih štogod o kuhanju i miksologiji. “Najveća nam je vodilja moderna europska gastronomija, urbana priča kakva kod nas tek dolazi. Primjerice, u inozemstvu je sasvim normalno da je u restoranima puno mladih, da se piju kokteli, a kod nas to ipak izgleda malo drugačije. Pratimo restoraterstvo, kako se razvija u Europi, dok kod nas poprilično stagnira. Želimo i sami biti dio te priče, radimo to za sebe i za tih 10-15 ljudi koji nam dođu”, priča nam Afrika. Tako su, primjerice, gosti na prvom “Secret Sunday Loveru” imali priliku isprobati veganske koktele s niskim udjelom alkohola, između 3 i 8 posto. “Vani su takvi kokteli, baš kao i ‘mocktails’, potpuno uobičajeni. To su također neki od trendova koje želimo približiti publici na SSL-u”, kaže Mirza, a Tihomir se slaže kako kokteli posljednjih godina imaju sve važniju ulogu u gastronomiji.
“Zbog party kulture su kokteli imali status nekih izuzetno jakih pića, u kojima se miješa sve živo i serviraju se sa sedam slamčica za stolom. Mislim da je takvim koktelima došao kraj, razvijaju se originalni kokteli i miksologija, koja se počela sve više ispreplitati s gastronomijom.” Ipak, dečki ne isključuju opciju da će organizirati ručak na kojem će umjesto koktela posluživati, primjerice, prirodna vina, čajeve ili fermentirane sokove. Upravo zbog ovih bezbrojnih mogućnosti, mladi chef Afrika smatra ovaj projekt jednim od najosobnijih dosad.
“Mogu raditi što god poželim, biti maksimalno kreativan jer nemam puno zadanih okvira. Mirza mi svaki put osmisli neku okvirnu temu i to mi odgovara. Draže mi je da dobijem popis sastojaka i onda od njih osmislim jelo, nego da sve sam kreiram od nule. Prvi meni je bio sasvim veganski, u tome sam jako guštao. Drugi se bazirao na temi dana svetog Patrika, krenuo se razvijati iz nekih kultnih britanskih jela, ali je brzo je otišao u nekom mom smjeru”, kaže. Zato gosti u newsletteru neće pronaći konkretan opis jela, nego isključivo ključne riječi koje sugeriraju što ih otprilike očekuje na tanjuru, čime se postiže još jedan element iznenađenja. Afrika svoja jela opisuje kao “funky” i otkačena, s barem jednom neočekivanom komponentom, a kaže kako inspiraciju pronalazi posvuda u svojoj okolini.
“Teško mi je izdvojiti neki konkretan utjecaj, takvo je doba da su izvori ideja i kreativnih rješenja nebrojeni uz internet, knjige i globalizaciju. Svi mi ‘scrollamo’, gledamo što drugi rade, ne kako bismo ih kopirali, nego kako bismo upoznali scenu, kulturu, bili u toku. Tako nastaju ne samo moji tanjuri, nego i moj stil odijevanja, crteži…”, objašnjava.
Kokteli na “Secret Sunday Loveru” su uvijek komplementarni s Tihomirovim jelima, a svakog ih puta potpisuje drugi gostujući barmen. “Nominalno je na ručku uvijek pet sljedova jela i pet koktela. Tu je i piće dobrodošlice, kava na kraju, pozdravi iz kuhinje, neka mala jela… Dosta tu toga varira, ali ustvari za cijenu dobivate mnogo. A s obzirom na to da nismo restoran, organizacija je poprilično zahtjevna, moramo se opskrbiti čašama i posuđem, odnijeti sav inventar – stolove, stolce – na lokaciju. Treba gledati i širu sliku, mi zbog tih par sati ručka radimo danima, također imamo i veliki broj osoblja po gostu. Prošli put smo za desetak gostiju angažirali barmena, DJ-a, Tihomirovu djevojku Evu za fotografiju, a tu smo i nas dvojica. Rijetko gdje se možete susresti s tolikom posvećenosti detaljima. Na meni je prvenstveno angažman oko gostiju i komunikacija s kuhinjom, a bitno mi je da se Tihomir može posvetiti hrani, da ne mora razmišljati ni o čemu drugome”, kaže Mirza.
U samoj promociji projekta dečki su vrlo suptilni jer, kako kažu, nastoje ostati dosljedni sebi i svojoj priči. “Ne želimo svojoj publici stvarati pritisak. Naše objave nemaju opise, puštamo da fotografije i vizuali govore sami za sebe, nema tu agresivnog pristupa. Važno nam je da ne “razvodnimo” svoj proizvod kako bismo privukli publiku, radije čekamo da nas ljudi upoznaju i prihvate pa da možemo sve raditi kako želimo. Nije o glavu ako interes otpočetka nije ogroman, ne radimo to svaki vikend niti kako bismo preživjeli, nego isključivo kako bismo Zagrebu pružili neku novu vrijednost, nešto novo i drugačije, a što smatramo potrebnim. A najveća će nam nagrada biti ako s vremenom dođemo do faze u kojoj imamo listu čekanja”, priznaje Mirza. Dečki nam otkrivaju kako u narednim mjesecima spremaju svašta – uz Afriku planiraju ugostiti i neke druge chefove te osmisliti posebne gastro radionice, a velika im je želja i organizirati “Secret Sunday Lover” za nešto više gostiju, na otvorenom. Do tada su fokusirani na pripreme za sljedeći tajni nedjeljni ručak, u kojem i sami možete sudjelovati ako se prijavite na njihov newsletter.
Foto: Eva Borevković