Jeste li već posjetili nestvarnu ‘Hrvatsku Saharu’ u kojoj žive umiljate deve koje će vas šarmirati na prvu?

Najpoznatija pustinja na svijetu – Sahara jedno je od najpoželjnijih turističkih odredišta brojnih putnika, no malo tko zna da i Lijepa Naša krije domaću varijantu ovog popularnog pješčanog prostranstva. Smješteno u istočnom dijelu Hrvatske, ovo područje, koje se također naziva i “Đurđevačka Sahara” prostire se 30 km² , a zbog svoje atrakcije često se spominje i u stranim turističkim publikacijama koje su, čini se, bolje upoznati s ovim fenomenom od većine stanovnika Hrvatske. 
 
Često preimenovani u naziv Hrvatska Sahara, Đurđevački pijesci su zapravo geološka formacija koja se sastoji od sitnih čestica, a koje su potječu iz Alpa; Stjensku alpsku masa usitnili su ledenjaci tijekom posljednje plejstocenske oledbe, a riječni procesi Drave dodatno su usitnili ove stijene do forme pijeska i na kraju su ga vjetrovi distribuirali na širem prostoru đurđevačke Podravine. Spomenuti naziv ‘Hrvatska Sahara’ ne odražava stvarno stanje na terenu, jer se radi o relativno malom području koje zaista nije toliko ekstremno poput prave afričke Sahare. Međutim, Đurđevački pijesci kriju velika biljna i životinjska bogatstva prilagođena životu na pješčanim dinama koje izgledaju zaista nestvarno, a koje su važan prirodni resurs korišten u građevinskoj industriji kao materijal za proizvodnju betona, asfalta i drugih građevinskih materijala. Isto tako, na tom području se nalaze i brojna jezera i rijeke koje se danas koriste za ribolov i rekreaciju. Čitavo mjesto s godinama je pretvoreno u turističku atrakciju, a glavna atrakcija definitivno su pitome deve kojima su Đurđevački pijesci postali dom i sigurno utočište.
 

 
Životinjski park u ‘Sahari’
 
Spomenute deve stalni su stanovnici mini životinjskog parka koji svakodnevno privlači sve više posjetitelja iz cijele Hrvatske. Upravo je fenomen pijeska potaknuo ideju o osnivanju ZOO-a, a s obzirom na pješčano područje, logičan odabir prvih životinja pao je na deve. Tako su u Đurđevac 2016. godine stigle prve deve koje su uz pomoć građana dobile prigodna imena – Tomica, Dina, Đurđica i Romeo. Deve su u Đurđevac došle iz Njemačke, a smještene su podno utvrde Starog grada u nastambama Hrvatske Sahare koje su rađene posebno za njih. Za njih se brine tim specijalno obučenih timaritelja koji je prošao posebnu obuku na farmi deva u Austriji, a osim deva, u ovom jedinstvenom ZOO-u možete uživati u društvu razigranih patuljastih koza, ovaca, konja, magaraca i ljama! Sve detalje o radnom vremenu ZOO-a i terminima obilazaka otkrijte na linku!

Foto: Instagram

NAJNOVIJE

IZ RUBRIKE