Kanjon rijeke Rosomače jedan je od najljepših prirodnih fenomena u regiji i jedva ga čekamo posjetiti!

I baš kada pomislimo kako u našoj regiji doslovce nema prirodne atrakcije za koju još nismo čuli, čuda prirode koja nas okružuju uvijek nas iznova uvjere u suprotno. Tražeći najljepše oaze koje ćemo ovoga proljeća posjetiti ovoga puta smo otkrili zadivljujući kanjon rijeke Rosomače, poznat i kao Rosomački lonci, Rosomačko grlo i Slavinjski lonci, a nalaze se u Karpato-balkanskoj regiji u jugoistočnoj Srbiji.
Ovaj prirodni fenomen dio je riječne doline rijeke Rosomače i nastao je prije više milijuna godina,  protjecanjem rijeke u stijensku masu Stare planine.Točna lokacija ovog fenomena upravo je spomenuta Stara planina koja se nalazi u Parku prirode “Stara planina”, a u čijoj se blizini nalaze zanimljiva mjesta za turiste, kao što je crkva Svetog Đorđa iz 16. stoljeća. Kroz ovaj kanjon, na nadmorskoj visini od 775 metara, protječe rijeka Rosomača, stvarajući tako niz prekrasnih slapova i vodopada koji će vas ostaviti bez daha, a zbog kojih šetači sve češće posjećuju bajkovitu Staru planinu.
 
Kako je nastao naziv “Rosomački lonci”?
Kanjon rijeke Rosomače najprepoznatljivija je po nazivu Rosomački lonci. Naziv je dobio jer je rijeka s vremenom doslovce probila i svojom snagom usjekla proširenja koja izgledaju kao lonci. Širina ovih “lonaca” ponegdje doseže i više od 4 metra. Cijelo područje oko kanjona čine kamene ravnice prekrivene travom ili grmljem, no budite na oprezu jer stijene su jako strme, a voda je izuzetno hladna s maksimalnom temperaturom od samo 5 stupnjeva! Više o ovom mjestu otkrijte ovdje.

Foto: Instagram

NAJNOVIJE

IZ RUBRIKE