Jeste li već posjetili bizarni ‘Muzej odvratne hrane’?

Ako nikada niste čuli za muzeje odvratne hrane, pravo je vrijeme da otkrijete sve o ovom rastućem ‘trendu’. Iako zaista zvuče kao bizarna atrakcija, muzeji odvratne hrane postoje iz raznih, umjetnički opravdanih razloga. Jedan od razloga je osporavanje kulturnih i društvenih normi o tome što se smatra “dobrom” ili “lošom” hranom. Predstavljajući hranu koja se smatra odvratnom ili odbojnom, ti muzeji potiču posjetitelje da preispitaju vlastite predrasude o tome što jedu i zašto, a najpoznatiji takav muzej nalazi se u švedskom gradu – Malmöu. 
Muzej odvratne hrane u Malmöu posvećen je izlaganju hrane iz cijelog svijeta koju neki ljudi smatraju odvratnom ili odbojnom. U muzeju je izloženo preko 80 eksponata hrane i pića koje posjetitelji mogu vidjeti, pomirisati, a ponekad i kušati (ako su dovoljno hrabri). Neki od najozloglašenijih izložaka uključuju casu marzu, sir prepun živih crva, penis bika, voće Duriana i Surströmming – fermentiranu haringu koja se smatra jednom od najsmrdljivijih namirnica na svijetu. Kako i sami predstavnici muzeja kažu: “Posjet ovom muzeju definitivno je doživljaj koji se ne zaboravlja, no moramo napomenuti da zaista nije za one sa slabim srcem ili sa slabim želucem”, poručili su.
 
Rastuća popularnost ‘Muzeja odvratne hrane’
Slični muzeji postoje mahom u azijskim gradovima, a s obzirom na popularnost švedske inačice, vjerujemo da ćemo uskoro imati priliku posjetiti ‘Muzej odvratne hrane’ i u našoj blizini. Jer, osim što su toliko neobični i zabavni, pružaju odličnu edukaciju o različitim kulturnim praksama i vjerovanjima vezanim uz hranu. Isticanjem ovih razlika posjetitelji mogu steći bolje razumijevanje raznolikosti ljudske kulture i kuhinje, a što ovom naoko ‘posprdom’ kontekstu, daje kvalitetan, umjetnički izričaj kakvog i očekujemo u muzeju! Više o ovom mjestu otkrijte ovdje.

Foto: Instagram

NAJNOVIJE

IZ RUBRIKE