Šarena jezera: tajanstvena lokacija u blizini Knina koja će vas ostaviti bez teksta!

Hrvatska je zaista bogata prirodnim i kulturnim ljepotama, a to znamo zato što još uvijek uspijevamo pronaći lokacije za koje nismo čuli ili koje nismo posjetili. Na toj listi našla su se i Šarena jezera, neotkrivena oaza u šibenskom zaleđu koju vrijedi doživjeti. Iako su nam lokacije uz more uvijek prva asocijacija na Dalmaciju, predlažemo da njenoj unutrašnjosti date šansu jer je zaista čarobna.

Šarena jezera, koja tvore tri veća jezera i dva manja vrela, nalaze se istočno od Knina, nedaleko od ceste prema Splitu i rijeke Krke, u sjeveroistočnom dijelu Kosovog polja gdje Kosovčica i Krka tvore trokut koji se zove Burum. Ispred jezera se naziru obrisi grada Knina i brda Spas. Tako je mnogo nas vjerojatno prošlo pored ovih jezera bez da smo ih primijetili. No, ovo je uistinu nezaobilazno mjesto za odmor svih koji ovdje dođu ciljano ili usputno. Jezera se na nalaze na području općine Biskupija koja ima iznimno bogata arheološka nalazišta i važnu ulogu u hrvatskoj povijesti, zato nećete pogriješiti ako uz ova nestvarna jezera istražite i okolicu.

Magična igra svjetlosti i vode

Ime Šarenih jezera dolazi od promjene boje na površini ovisno o dobu dana, odnosno izlasku i zalasku sunca. Ta igra svjetla i vode ovdje stvara mistične i magične prizore uz koji će vas opustiti i natjerati da na trenutak pauzirate sve i uživate u pogledu. Dostupnih informacija o Šarenim jezerima nema mnogo, no na više mjesta smo vidjeli naziv ‘Kninska rivijera’ što upućuje na popularnost ovih jezera kao kupališta u prošlosti. Isto tako dubina jezera je svojevrstan misterij, po dostupnim informacijama može biti od 7 do 30 metara, no sigurno je da su jezera bogata ribom i popularna među ribičima. Šibensko – kninska županija bogata je vodom i ovdje možete naići na najljepše prizore rijeka i jezera, Krka kao jedna od najljepših europskih rijeka, Burumska jezera nedaleko Šarenih, sedam rijeka koje protječu kroz grad Knin samo su dio čarobne prirode koju se isplati vidjeti izbliza.

Foto: Instagram

NAJNOVIJE

IZ RUBRIKE