Unije: otok na kojem ćete doživjeti pravo ‘island life’ iskustvo!

Ljeto samo što nije došlo, a s prvim sunčanim danima ne možemo si pomoći da ne maštamo o godišnjem odmoru negdje uz obalu. Srećom, naša obala je prepuna još uvijek skrivenih oaza gdje uistinu možete uživati u tom ‘dolce far niente’ konceptu i iskusiti sve čari otočkog života koji je često teško riječima opisati. Zato vam u nastavku predstavljamo živopisni kvarnerski otočić na kojem se već možemo zamisliti.

Unije je najveći otok u otočnoj skupini koja okružuje Lošinj, zato do njega možete doći relativno lako, brodskom linijom iz Malog Lošinja ili katamaranskom linijom iz Rijeke. Prva stvar koju ćete primijetiti čim stignete na otok je to da nema niti jednog automobila. Tu je već jasno da se ovdje živi polako te da je ovo idealna lokacija ako ste u potrazi za mirnim mjestom gdje ćete se moći u potpunosti opustiti.

Ime otoka najvjerojatnije dolazi od grčke riječi za njivu, a plodna zemlja i uglavnom ravan teren to i potvrđuju. Ovaj neobično ravan otok savršen je za bicikliranje ili šetnje pa ga tako možete gotovo cijelog i obići. Malo ribarsko selo koje nosi isto ime kao i otok, glavno je mjesto na otoku. Iako je mjesto oduvijek naseljeno, ovdje nećete naći mnogo turističkih sadržaja, ali ništa vam ni ne može nedostajati ako se uistinu prepustite otočkom načinu života. No, u ponudi nekoliko restorana i ugostiteljskih objekata pronaći ćete lokalna jela, od kojih se posebno ističu lignje pripremljene na razne načine.

Otok koji vas poziva da ga istražite

Osim kupanja i izležavanja na predivnim osamljenim plažama otoka, isplati se istražiti ovaj zanimljivi otočić. Naime, na Unijama postoji poljski aerodrom na kojem je još uvijek moguće slijetanje malih aviona, a nekada je postojala i redovna avionska linija koja je otok povezivala s Malim Lošinjem. 

Provedete li neko vrijeme u šetnji istražujući otok, sigurno ćete naići na ovce, koze, konje, krave, fazane, jarebice, zečeve i druge životinje koje ovdje žive u savršenom skladu s ljudima. Tako da ovdje možete doživjeti svojevrsno safari iskustvo, samo nemojte uznemiravati ili se previše približavati životinjama. Osim biljnog i životinjskog svijeta koji je ovdje nestvarno lijep, vrijedi posjetiti i nedavno obnovljeni svjetionik na rtu Vnetak. Zato samo možemo zaključiti da Unije neće razočarati nikoga tko je u potrazi za autentičnim osjećajem ljeta i istraživanjem nesvakidašnjih lokacija na našoj obali.

Foto: Instagram

NAJNOVIJE

IZ RUBRIKE