Koja dijeta se zapravo najviše isplati za skidanje kilograma?

Dolaskom nešto toplijih dana jedino o čemu razmišljamo jest – gubitak nakupljenih kilograma! Iako dijete kao takve nisu baš najbolje rješenje jer veliki broj njih našem tijelu, ali i zdravlju čini više štete nego koristi, postoje ‘dijete’ koje se smatraju zdravim pristupom prehrani čak i od strane stručnjaka!

Iako dijete prati loš glas jer nas navode na nezdrav odnos prema hrani, odnosno previše su restrikcijske te se odričemo svega onoga u čemu zapravo uživamo, pa je tako nemoguće izbjeći neželjeni jojo efekt gdje se izgubljeni kilogrami vraćaju i to u većoj mjeri, s druge strane postoji dijeta koja je proglašena jednom od najzdravijih dijeta na svijetu. Riječ je o hvaljenoj mediteranskoj dijeti koja zapravo zadržava zdrav odnos prema hrani te zahvaljujući kojoj možemo jesti sve ono što volimo, ali na nešto mudriji način koji dovodi do gubitka neželjenih kilograma.

Osim što ju je lako za održavati te ne nameće osjećaj krivnje u odnosu na neke druge dijete, ovakav način prehrane smanjuje obolijevanje od kroničnih bolesti, a posebno bolesti srca i krvnih žila. Također, ova dijeta najprikladnija je za naše podneblje jer se njezin jelovnik sastoji od namirnica koje se tradicionalno uzgajaju, a najviše obuhvaća ribu, morske plodove te velike količine svježeg voća i povrća. Baza ove prehrane je korištenje maslinovog ulja, a od mliječnih proizvoda najviše se konzumira sir i jogurt. U okviru ove dijete najmanje se jede rafinirani ugljikohidrati, kao i prerađeni i polugotovi proizvodi.

Tako se na tanjuru, u okviru ove dijete, trebaju pronaći lokalno uzgojene namirnice, a koje osim što su zdrave, nevjerojatno su i ukusne. Raznovrsna prehrana zapravo je temelj dobrog i zdravog odnosa prema hrani, a osim što rezultira gubitkom viška kilograma, ova dijeta zadovoljava sve potrebe organizma za energijom i nutrijentima, pa tako vrlo jednostavno može postati i način života!

Foto: Instagram

NAJNOVIJE

IZ RUBRIKE