Znate li koja dijeta je jedna od najboljih, a ima i pozitivan učinak na zdravlje?

Iako je riječ dijeta poprilično omražena i uglavnom je vezujemo uz nutritivno siromašne jelovnike s kojima se kilogrami gube, ali na nezdrav način s brojnim posljedicama, ipak postoje određene dijete koje imaju pozitivan učinak na zdravlje. Riječ je o reduciranim jelovnicima koji zadovoljavaju sve nutritivne vrijednosti, pozitivno utječu na organizam i zdravlje, a ujedno pomažu izgubiti neželjene kilograme!

Radi se o mediteranskoj dijeti, odnosno prehrani koja je još davne 1994. poglašena referentnim modelom prehrane prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji. O čemu je točno riječ? Mediteranska dijeta bazirana je na visokom unosu nezasićenih masnih kiselina, kao i smanjenom unosu zasićenih masnih kiselina, također educiran je i unos mesa te mesnih prerađevina, unos alkohola, mliječnih proizvoda, dok je dozvoljen viši unos kruha, žitarica i sl. Unatoč tome što je meso sporedni faktor ove dijete, nije riječ o vegetarijanskoj prehrani jer se konzumiraju morski plodovi i riba, a dozvoljeno je jesti perad te ostatak mesa u umjerenim količinama. Također, veliki je naglasak na svježim, sezonskim namirnicama, voću i povrću, ali i  maslinovom ulju kao bazi prehrane. Poanta ove dijete je izbaciti rafinirane ugljikohidrate, prerađene ili gotovo proizvode te tanjur ‘naputi’ laganim sezonskim obrocima koji su načinjeni na maslinovom ulju.

Mogućnosti obroka je doista mali milijun, stoga ovakva vrsta prehrane ni u kojem slučaju nije monotona. Osim što ćete izgubiti kilograme, ova dijeta idealan je saveznik i u borbi protiv brojnih bolesti te se nerijetko savjetuje u liječenju ili prevenciji bolesti. Stoga, ovu dijetu bi zapravo pravilnije bilo nazvati zdravim načinom prehrane koji će pozitivno utjecati na baš sve aspekte, od fizičkih do zdravstvenih, a i činjenica da meni u potpunosti možete prilagoditi sebi, odnosno onome što volite, dodatan je plus da se odvažite probati ovakav način ishrane jer smo sigurni da ćete biti oduševljeni sjajnim rezultatima na svim područjima!

Foto: Instagram, Unsplash

NAJNOVIJE

IZ RUBRIKE