Pronašli smo recept za preslatke uskrsne kremšnite!

Kada govorimo o omiljenim kolačima, lista je zasigurno jako dugačka, no jedan od najstarijih i najtradicionalnijih kolača koji obožavamo je sigurno kremšnita. Danas se kulinarstvo toliko razvilo da imamo pregršt izbora, pa u tom smislu možemo jesti veganske slastice, sirove slastice, gluten free i ostalo. U modernim restoranima možemo isprobati kolače za koje ne znamo niti kako su nastali jer je riječ o izuzetno kompliciranim receptima koje mogu spravljati samo školovani kuhari. Danas je gastro scena prepuna inovacija kako bi ugodili našim nepcima, no vrlo često se dogodi da na kraju dana želimo stari, tradicionalni kolač.

Kolač koji obožavamo je kremšnita. Riječ je o slastici koja se već generacijama jede, a koju možemo kupiti u starim, tradicionalnim slastičarnama. Riječ je o vrsti prhkog kolača koji je specifičan za kuhinje Srednje i Jugoistočne Europe. U Hrvatskoj, najpoznatije kremšnite su zagrebačka i samoborska, a mi ne znamo koja nam je bolja. Kada govorimo o sastojcima, nema ih puno, riječ je o jednostavnom kolaču prepoznatljivog okusa koji je popularan jako dugo. Nema neki poseban vremenski period u kojem se jede, odnosno možemo ga jesti uvijek. Osim toga, postoje varijacije na temu no zapravo je riječ o kolaču kojem su glavni sastojci jaja i brašno s ostalim inačicama. Samoborska kremšnita je osim što je vrlo popularna, zaštićena kao nematerijalno dobro. A kada govorimo o raznim inačicama, na Instagram profilu poznate food blogerice Saše Luketin pronašli smo recept za uskrsnu verziju kremšnita u koju smo se zaljubili.

Sastojci:

2 lista lisnatog tijesta

5 jaja

150 grama šećera

2 pudinga od vanilije

2 žlice gustina

1 litra mlijeka

Upute:

Jaja odvojiti i bjelanjke izmiksati u snijeg, pred kraj dodati 1-2 žlice šećera. Zatim žumanjke, šećer, gustin i puding izmiksati u malo mlijeka, kako bi  nestale sve grudice pa umiješati u ostalo mlijeko i miješati na srednjoj temperaturi bez prestanka dok ne nastane svilena krema. Vruću kremu polako umiješati s bjelanjcima i tako toplu kremu poravnati preko lisnatog tijesta.

Foto: Saša Luketin

NAJNOVIJE

IZ RUBRIKE