Danas započinje ‘Noć knjige’ sa sjajnim programom i akcijama koje knjigoljupci ne smiju propustiti!

Noć knjige je jedna od najvećih kulturnih manifestacija u Hrvatskoj, koja se održava jednom godišnje u Zagrebu i drugim gradovima diljem zemlje. Cilj ove hvalevrijedne manifestacije je potaknuti ljude da se vrate čitanju, promovirati sjajne knjige i pisce, te pružiti posjetiteljima priliku da se upoznaju s različitim književnim žanrovima, autorima i književnim djelima. Ova najmasovnija nacionalna manifestacija održat će se 12. godinu zaredom, od 21. do 23. travnja, s gotovo 1200 programa i akcija diljem Hrvatske – od Adžamovaca do Županje.
Glavna tema ovogodišnjeg izdanja glasi Sanjaju li roboti električne knjige? , a bavi se propitkivanjem fenomena umjetne inteligencije, koja polako, ali sigurno, unosi promjene u poimanje umjetničkog, pa onda i književnog stvaralaštva, namećući pitanja vezana uz originalnost, autorstvo i autorska prava, ali nudeći i rješenja koja čovjeku mogu biti od pomoći – pa i pri čitanju knjiga. I ove godine Noć knjige donosi prodajnu akciju Knjiga svima i svuda u gotovo svim knjižarama diljem zemlje, online trgovinama nakladnika i online knjižarama, s prigodnim akcijskim popustima u trajanju od 21. do 30. travnja 2023.

Osim toga, Noć knjige ove godine brojnim programima u čak 257 gradova i mjesta širom Hrvatske podsjeća i na važne obljetničare – Mariju Jurić Zagorku, Dinka Šimunovića, Antuna Gustava Matoša, Miroslava Krležu i Miljenka Smoju. U programu sudjeluje 157 narodnih knjižnica, gotovo 100 knjižara, antikvarijata i nakladnika, 342 različite ustanove – od škola, vrtića, muzeja i fakulteta do domova za umirovljenike i bolnica, a zagrebačko tradicionalno otvorenje započinje danas, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, s početkom u 12 sati. Detaljan program koji će oduševiti i malene i velike otkrijte ovdje!

Humanitarna nota
Kao i svake godine, manifestaciju ‘Noć knjige’ obilježava humanitarna nota, ukazujući na one kojima je najpotrebnija pomoć. Ove godine akcija uključuje otkup knjiga od ukrajinskih izdavača i njihovu distribuciju narodnim knjižnicama u Hrvatskoj. Akciju provodi iDEMO – Institut za demokraciju u okviru programa „Ukrajina u fokusu“, uz podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i organizacijsku pomoć Noći knjige, s ciljem da ukrajinskim gostima privremeni boravak u našoj zemlji bude ugodniji. U humanitarno djelovanje u Noći knjige mogu se uključiti i svi građani Republike Hrvatske kupnjom promotivne majice Noći knjige u Lumer shopu.

Foto: Pexels, Unsplash

NAJNOVIJE

IZ RUBRIKE